Dátum publikácie 23. 09. 2022 Zdieľať článok

Dodací list [vzor]: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 3
Náhledový obrázek

Bez preháňania by sa dalo povedať, že dodací list je najlepší priateľ každého skladu. V službách ho pravdepodobne príliš často nevyužijete, ak však prevádzkujete kamenný obchod či e-shop, dodacie listy budete potrebovať. A dvojnásobne to platí pre veľkoobchod.

Vystavovanie dodacích listov nie je povinné zo zákona. Je to viac-menej dobrovoľná aktivita, ktorá je však v záujme všetkých zúčastnených strán a pre poriadok v zásobách, zvlášť pri väčších a komplikovanejších skladoch, je prakticky nutnosťou.

Čo je to dodací list

Dodací list je dokument, ktorý obsahuje prehľadné údaje o tom, aký tovar kto zo skladu odosiela, v akom množstve a s akou cenou, resp. naopak aký tovar kto prijal.

„Dodací list je sprievodný doklad o dodaní tovaru alebo materiálu. Množstvo a druh dodanej zásoby musia zodpovedať údajom uvedeným na dodacom liste a faktúre. Pri prijatí tovaru alebo materiálu si vždy skontrolujte, že preberaná zásoba zodpovedá dodaciemu listu čo do množstva aj čo do kvality,“ upresňuje funkciu tlačiva dodacieho listu skúsený daňový poradca Jaroslav Veselka.

Náležitosti dodacieho listu

Čo obsahuje dodací list? Pretože, ako bolo povedané, nejde o zákonnú povinnosť, sú náležitosti dodacieho listu v podstate na voľbe podnikateľa, jeho vizuálna podoba takisto. Štandardne by sa ale dodací list nemal zaobísť bez:

  • dodávateľa (vrátane údajov ako IČO, číslo účtu atď.),
  • odberateľa (vrátane dodacej adresy, ktorá sa môže líšiť oproti fakturačnej adrese),
  • dátumu (expedície, vzniku daňovej povinnosti či inému, ​​podľa potrieb dodávateľa),
  • evidenčného čísla dodacieho listu (môže byť evidované samostatne či kopírovať číslo patričnej faktúry),
  • zúčastnených osôb (čiže kto dodací list vyhotovil a kto ho prevzal, prípadne aj kto tovar vydával zo skladu),
  • informácií o celkovej cene (tá sa ale často neuvádza, viď ďalej).

Čo sa týka samotných položiek, kvôli ktorým dodacie listy primárne vystavujeme, bežne obsahujú údaje ako:

  • názov položky,
  • množstvo,
  • mernú jednotku,
  • cenu za mernú jednotku,
  • celkovú cenu (podľa vzorca množstva x cena za mernú jednotku).

Napríklad cenu ale dodací list vôbec obsahovať nemusí, najčastejšie v prípade, keď majiteľ firmy nechce, aby o nákupných cenách mali prehľad zamestnanci.

Vzor dodacieho listu

Aby ste si urobili lepšiu predstavu o tom, ako môže dodací list vyzerať, nižšie nájdete vzorový dodací list vystavený fakturačnou službou iDoklad.

blank

Pokiaľ používate iDoklad, stačí, keď si vytvoríte akúkoľvek zálohovú alebo riadnu faktúru a po pár kliknutiach z nej jednoducho vygenerujete dodací list. Takže už znova nevypĺňate odberateľov a ani položky.

Výhodou tiež je, že si v iDoklade vyberiete, či chcete, aby sa v tlačive zobrazovali ceny, alebo nie. V tejto ukážke je dodací list bez cien.

Ak uprednostňujete ručné vypĺňanie dokladov, v papiernictve zoženiete už predtlačený formulár (tlačivo) dodacieho listu.

Prečo používať dodacie listy

Dodací list patrí medzi zásadné prvky efektívne fungujúceho skladu, pretože odoslanie či prevzatie zásielky v dodacom liste podpisuje skladník, ktorý tak za zásielku a jej správnosť preberá zodpovednosť. Niekto dodacie listy nevystavuje a dodací list simuluje len samotná faktúra, s ktorou si mnoho firiem vystačí.

Pri rozhodovaní, či dodacie listy vystavovať, musíte vedieť, či je to pre vás efektívne. Záležať bude primárne na náročnosti vašej skladovej logistiky. Podľa toho by ste sa mali rozhodnúť, či stavíte radšej na jednoduchosť a snahu obmedziť byrokratické prvky na minimum, alebo či sa vám oplatí v záujme dokonalého prehľadu o tom, aký tovar odišiel z vášho skladu, dodacie listy vytvárať a evidovať.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok