Dátum publikácie 28. 06. 2022 Zdieľať článok

Ako pracovať s pojmom odberateľ

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 1
Náhledový obrázek

Odberateľom rozumieme fyzickú alebo právnickú osobu odoberajúcu tovar či služby. Významovo sa tak jedná o presný opak dodávateľa, ktorý naopak služby či tovar poskytuje (dodáva).

Odberatelia majú po dodaní žiadaných položiek dve možnosti ďalšieho postupu. Prvý je tovar alebo služby spotrebovať a stať sa tak spotrebiteľom stojacim na samom konci celého dodávateľského reťazca. Druhou možnosťou je potom dodanú položku spracovať a následne ju dodať inému odberateľovi, čím sa daný subjekt stáva dodávateľom.

Prečo je dôležité poznať odberateľov

Správne údaje o odberateľovi sú dôležité primárne na účely fakturácie. Na faktúrach je preto nutné odberateľa uviesť v prípade platiteľov i neplatiteľov DPH.

Pokiaľ vám odberateľ zaplatil tovar či služby ihneď a v hotovosti, môžete mu vystaviť tzv. zjednodušený daňový doklad (zjednodušenú faktúru). Zjednodušeným daňovým dokladom môže byť napríklad doklad vyhotovený pokladnicou e-kasa klient alebo doklad vyhotovený tankovacím automatom pre bezobslužné čerpanie pohonných látok. Na zjednodušenom daňovom doklade údaje o odberateľovi uvádzať nemusíte.

Ako vám s odberateľmi pomôže iDoklad?

Online fakturačn služba iDoklad vám na uľahčenie práce s odberateľmi ponúkne niekoľko praktických možností. Kartu nového odberateľa založíte pohodlne jedným kliknutím a po vyplnení údajov ju rovnako ľahko aj uložíte. Pri fakturácii pre už uložené kontakty vám potom ušetrí čas vyhľadávacia funkcia, kedy stačí len do kolónky odberateľa vyplniť počiatočné znaky mena subjektu a aplikácia príslušný kontakt nájde sama.

Ďalšou výhodou je aj automatické vyhľadávanie odberateľov v registroch podnikateľov, právnických osôb a orgánov verejnej moci. Po zadaní odberateľovho IČO sa iDoklad sám spojí so slovenskou databázou a doplní do karty všetky dostupné údaje o danom subjekte. Rovnakú možnosť máte aj pre odberateľov z Česka, kde iDoklad komunikuje s českou databázou ARES. Pre zahraničné subjekty potom iDoklad sám prestaví výber hodnôt pre členenie DPH.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok