Dátum publikácie 11. 05. 2022 Zdieľať článok

Začiatok podnikania SZČO: čo vás čaká v prvom roku

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 7
Náhledový obrázek

Pozrime sa na prvý mesiac SZČO – živnostníka. Prejdeme si povinnosti, ktoré vás čakajú po začatí podnikania, konkrétne dane, zdravotné a sociálne poistenie. Príjemná správa: povinností nie je zase toľko, takže to zvládnete aj bez poradcov.

Pokiaľ vás zaujíma to, ako získať osvedčenie o živnostenskom oprávnení, ako sa prihlásiť na platenie poistného a ďalšie kroky, ktoré musíte urobiť úplne na začiatku podnikania, prečítajte si článok na tému ako začať podnikať.

Uplatňujete paušálne výdavky alebo evidujete skutočné výdavky?

Pri začatí podnikania máte na výber štyri možnosti, ako riešiť doklady a dane. Ako začínajúca SZČO si pravdepodobne nebudete komplikovať rozbeh živnosti a vyhnete sa najzložitejším variantom – vedenie jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.

Pokiaľ máte ako živnostník vysoké náklady (napríklad vyrábate výrobky alebo predávate tovary), môže sa vám oplatiť evidencia skutočných príjmov a výdavkov. Tento variant sa označuje ako daňová evidencia.

Existuje však ešte jeden jednoduchší variant – uplatňovanie výdavkov percentom z príjmov (tzv. paušálne výdavky). Využívajú ich predovšetkým začínajúci živnostníci, ktorí nevyrábajú alebo nepredávajú. Obľúbené sú predovšetkým u tzv. bielych golierov.

Daň z príjmov SZČO pri paušálnych výdavkoch

Keďže ste úplne na začiatku podnikania, budú pre vás zrejme najvýhodnejšie paušálne výdavky. V praxi to znamená, že uchovávate vystavené faktúry a evidujete prijaté platby a v nasledujúcom roku podáte daňové priznanie:

  • najneskôr do konca marca, pokiaľ si lehotu na podanie daňového priznanie nepredĺžite,
  • najneskôr do konca júna, pokiaľ si lehotu na podanie daňového priznanie predĺžite a nemali ste príjmy zo zdrojov v zahraničí,
  • najneskôr do konca septembra, pokiaľ si lehotu na podanie daňového priznanie predĺžite a mali ste príjmy zo zdrojov v zahraničí.

Paušálne výdavky si môže uplatňovať len daňovník, ktorý nie je platiteľom DPH, alebo ktorý je platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia.

Výhodou paušálnych výdavkov je možnosť uplatniť si pri výpočte dane z príjmov výdavky vo výške 60 % z úhrnu príjmov najviac do výšky 20 000 eur, pričom k týmto výdavkom je možné ešte pripočítať výdavky na zaplatené sociálne a zdravotné poistenie. Zároveň je možné pri výpočte dane využiť rôzne odpočty a zvýhodnenia, napríklad daňový bonus na dieťa alebo nezdaniteľnú časť základu dane na manžela/manželku.

Daň z príjmov zaplatíte naraz až po podaní daňového priznania. Preddavky na daň z príjmov ako začínajúca SZČO v prvom roku neplatíte, ale odporúčame, aby ste si na zaplatenie dane z príjmov nechali rezervu aspoň pár stoviek eur. Povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov vám môže vzniknúť až po podaní prvého daňového priznania. Bude to záležať od toho, či vaša posledná známa daňová povinnosť presiahne alebo nepresiahne 5 000 eur. Výšku preddavkov na daň z príjmov vám oznámi daňový úrad najneskôr päť dní pred splatnosťou preddavku.

Poistenie SZČO pri paušálnych výdavkoch

Každý mesiac – už od chvíle, kedy začnete podnikanie – ale musíte platiť minimálne preddavky na zdravotné poistenie. V roku 2022 je výška minimálnych preddavkov na zdravotné poistenie 79,31 eura mesačne. Potom, čo v nasledujúcom roku podáte daňové priznanie, vám vaša zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, ktorého výsledkom môže byť preplatok alebo nedoplatok. Zároveň vám zdravotná poisťovňa v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia oznámi aj novú výšku preddavku na zdravotné poistenie.

Povinnosť platiť sociálne poistenie vám môže vzniknúť až po podaní prvého daňového priznania. Bude to záležať od výšky vašich príjmov, či presiahnu alebo nepresiahnu určenú hranicu, ktorá sa každý rok mení. Vznik povinnosti platiť sociálne poistenie vám oznámi Sociálna poisťovňa spolu s výškou poistného, dátumom splatnosti poistného a údajmi týkajúcimi sa úhrady poistného.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok