Dátum publikácie 01. 03. 2018 Zdieľať článok

Spravte radosť účtovníkom. Podklady pre daňové priznanie včas

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Máte veľa faktúr alebo Vám účtovníctvo spravuje účtovník? Nič neobvyklé, my Vám preto prinášame návod, ako dať dohromady podklady, za ktoré Vás účtovník pochváli. Vytvorenie a odoslanie dokladov účtovníkovi nie je žiadna veda, ak si celý rok všetko poctivo evidujete do iDokladu.

Výber správnych podkladov pre účtovníka

Pri výbere správnych podkladov pre účtovníka si môžete pomôcť pokročilými filtrami. Vďaka filtrom a štítkom, budete mať vždy poriadok vo Vašich faktúrach. Prečítajte si ako na filtrovanie a štítkovanie.

Máte najvyšší čas na finalizáciu pokladov pre Daňové priznanie

Váš účtovník musí podať daňové priznanie do konca marca a pravdepodobne na ňom už aj pracuje. Keď mu pošlete všetky svoje faktúry v PDF a ešte k tomu prehľadný zoznam faktúr, uľahčíte mu prácu a znížite riziko chýb.

Tento rok vychádza posledný marcový deň na sobotu, takže daňové priznanie by ste mali podať najneskôr nasledujúci pracovný deň, teda 3. apríla 2018. Do spracovania podkladov sa však radšej pustite už hneď. Ak už teraz viete, že daňové priznanie nestihnete podať včas, môžete si ho odložiť. V takom prípade, ale musíte Daňovému úradu do 3. apríla poslať Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.

Kliknite na Predaj -> Faktúry. Tu nájdete rôzne filtre, podľa ktorých si faktúry môžete zoradiť. Filtrujte podľa:

  • číselných radov,
  • názvu,
  • alebo napríklad pomocou štítkov.

Pre potreby daňového priznania potrebujete faktúry za minulý rok. V menu vedľa Vystavené: kliknite na Minulý rok.

Faktúry vystavené za minulý rok z iDoklad.sk

Objaví sa Vám zoznam všetkých faktúr za rok 2017. Vytlačiť si môžete vždy jednu stranu s 20 faktúrami – zaškrtnite štvorček vedľa textu Číslo dokladu a označia sa Vám všetky faktúry. Potom už len v hornej lište zvoľte Tlač a vyberte Bežná faktúra. Môžete si taktiež vytlačiť alebo poslať napríklad Pokladničné doklady.

Na nasledujúcej stránke podklady buď hneď vytlačíte alebo ich uložíte na disk pomocou ikony so šípkou vedľa formátu.

Vyberte si formát zoznamu vystavených faktúr

Pri ukladaní podkladov pre účtovníka alebo pre seba, máte na výber klasické PDF alebo napríklad Rich Text Formát. Ten môžete, na rozdiel od PDF, ľahko upravovať v textovom editore pri zachovaní všetkých formátov (veľkosť písma alebo fontov).

Ak máte faktúr stovky alebo tisíce, účtovníkovi uľahčíte orientáciu v pokladoch práve Zoznamom faktúr. Ten vytlačíte alebo uložíte v podobe tabuľky – Excel (.xls).

Zoznam faktúr vystavených za minulý rok z iDoklad.sk

Na zozname faktúr nájdete:

  • číslo dokladu,
  • popis dokladu,
  • odberateľa,
  • dátum vystavenia a splatnosti,
  • sumu a menu.

Všetko dostanete prehľadne v excelovskej tabuľke a môžete sa pustiť do vyhodnocovania.

Alebo to nechajte na účtovníčku. Ak žiadnu nemáte a faktúry Vám prerastajú cez hlavu, nezabudnite sa pozrieť do nášho katalógu účtovníkov. Sú overení ostatnými používateľmi a s iDokladom pravidelne pracujú.

Súvisiace články

Návod: ako si v mobilnej aplikácii iDoklad nastavíte cenník a sklad

21. 05. 2021 2 minúty čítania 0
Prečítať článok

Návod: ako mobilnú aplikáciu iDoklad prepojíte s bankovým účtom

21. 05. 2021 3 minúty čítania 0
Prečítať článok