Dátum publikácie 28. 02. 2024 Zdieľať článok

Podnikateľský účet pre SZČO: na čo slúži a komu sa oplatí

Author Seyfor Slovensko, a.s. 7 minút čítania 0
Náhledový obrázek
Firmy si môžu založiť jedine podnikateľský bankový účet. Ale čo SZČO? Musia si tiež založiť podnikateľský účet alebo im stačí súčasný osobný účet? Prečítajte si, ako sa k tomu stavia zákon. Dočítate sa tiež, aké výhody ponúka podnikateľský účet, v čom sa líši od osobného a či sa oplatí aj vo vašom prípade.

Musí mať živnostník podnikateľský účet

Žiadny predpis SZČO zriadenie podnikateľského účtu nenariaďuje. Dokonca ako SZČO teoreticky nemusíte mať zriadený žiadny bankový účet.

Dôvodov na zriadenie separátneho podnikateľského účtu existuje niekoľko:

  • Odlíšenie osobných a podnikateľských aktivít vám ušetrí prácu aj čas pri daňovom priznaní, prípadne nervy účtovnej firme, ktorá vám spracováva paušálne výdavky, daňovú evidenciu alebo účtovníctvo. Nie je nič horšie, než spätne zisťovať a dohľadávať, ktoré prichádzajúce a odchádzajúce platby sa vzťahujú k vášmu podnikaniu a ktoré nie.
  • Ochrana súkromia. Určite nie ste nadšený, keď váš účtovník presne vidí, koľko miniete za bývanie, energie, jedlo v reštauráciách a pod. Rovnako vás tak daňový úrad môže kedykoľvek požiadať o predloženie výpisov z účtu. Ak máte iba jeden účet, naozaj chcete úradníkom ukázať, koľko za čo utrácate?
  • Čísla bankových účtov platiteľov DPH sú povinne zverejnené na internetových stránkach Finančnej správy Slovenskej republiky v celoštátnom zozname platiteľov DPH s číslami bankových účtov, ktoré používajú na podnikanie. Zverejnené bankové účty pochopiteľne nemusia vyhovovať každému; pokiaľ nechcete zverejniť vaše jediné číslo účtu so všetkými príjmami a výdavkami, založte si podnikateľský účet.
  • Čerpanie podnikateľského úveru. Získanie úveru v banke je oveľa jednoduchšie, ak vlastníte podnikateľský účet. Ľahko tak preukážete, ako sa váš biznis vyvíja. Rovnako si budete môcť uplatniť všetky bankové poplatky ako daňovo uznateľné. V prípade osobného účtu môže byť identifikovanie bankových poplatkov vynaložených na podnikanie zložité.
  • Meniť číslo účtu dodatočne je náročné. Musíte totiž oznámiť zmenu čísla účtu všetkým svojim obchodným partnerom a inštitúciám, aktualizovať údaje na webových stránkach, faktúrach, vizitkách a pod. V priebehu podnikania sa jedná o zbytočnú komplikáciu, ktorej môžete elegantne predísť.

V čom sa líši osobný a podnikateľský účet

Osobný účet si môže zriadiť iba fyzická osoba. Majiteľom podnikateľského účtu môže byť právnická aj fyzická osoba – tzn. ako SZČO máte na výber, aký účet si založíte.

  • Funkcionality na prepojenie s účtovníctvom: Keď máte osobný účet, tak častokrát musí váš účtovník transakcie z výpisu do účtovníctva alebo daňovej evidencie prepisovať manuálne. Pri podnikateľskom účte je štandardom, že disponuje funkcionalitami, vďaka ktorým je možné si celý bankový výpis jednoducho do ekonomického softvéru importovať.
  • Vyššie bankové poplatky: Osobné účty vedú banky často bez poplatku, ale podnikateľské účty skôr výnimočne. Bežné poplatky za vedenie podnikateľského účtu sa pohybujú od 7 eur a vyššie, ale mnoho bánk ho ponúka na prvých 12 mesiacov zadarmo. Ďalšie poplatky banky účtujú na základe využívaných služieb (napr. výbery z bankomatu, trvalé odchádzajúce platby), prípadne počtu vykonaných transakcií či očakávanom obrate.

Ako vybrať najlepší podnikateľský účet

Nedá sa všeobecne vyhodnotiť, ktorý podnikateľský účet je pre vás najvýhodnejší. Voľba ideálneho podnikateľského účtu je veľmi individuálnou záležitosťou. Každá banka ponúka iné podmienky a s nimi spojené poplatky. Záleží, aké služby budete aktívne využívať a ako často.

Pokiaľ napríklad viete, že každý mesiac minimálne 5 krát vyberáte hotovosť z bankomatu, potom pre vás bude výhodnejšia banka, ktorá možno ponúka vedenie účtu za vyššiu cenu ako konkurencia, ale zato poskytuje neobmedzený výber hotovostí z bankomatov zadarmo.

Začnite tým, že si na internete nájdete niekoľko podnikateľských účtov a vytvoríte si o nich základný prehľad. Následne môžete zájsť do banky alebo sa obrátiť na bankového poradcu s vopred pripravenými otázkami.

Investičný špecialista Karel Korený radí: „Zadajte kľúčové slová porovnanie podnikateľských účtov alebo najvýhodnejšie podnikateľské účty a vyjde vám veľa odkazov.Prehľadné porovnania niekoľkých poskytovateľov na jednom mieste vám ušetria veľa času, ale vždy si radšej na oficiálnych stránkach banky overte ich platnosť.

Dajte si tiež pozor na časovo obmedzené ponuky. V rámci nich napríklad môžete získať bankový účet bez poplatkov za vedenie, avšak len po obmedzenú dobu. Investičný špecialista Karel Korený varuje: „Stáva sa, že banka ponúka vedenie podnikateľského účtu zadarmo len po obmedzenú dobu, napríklad na pol roka. Získa si vás a po pol roku vám začne účtovať vyššie poplatky, než by ste mali v inej banke.“

Ako založiť podnikateľský účet

Pri zakladaní podnikateľského účtu v banke ako živnostník potrebujete:

  • občiansky preukaz,
  • osvedčenie o živnostenskom oprávnení, prípadne výpis zo živnostenského registra.

Ako štatutár firmy (najčastejšie spoločnosti s ručením obmedzeným) si pripravte:

  • občiansky preukaz,
  • výpis z obchodného registra.

Bankové účty a účtovníctvo

Bankové poplatky sú daňovo uznateľným výdavkom (resp. nákladom pre subjekty, ktoré vedú podvojné účtovníctvo). Napriek tomu, že sa plateniu poplatkov banke úplne nevyhnete, môžete si o zaplatené poplatky znížiť svoj základ dane z príjmov.

Toto sa vás však netýka, ak uplatňujete paušálne výdavky stanovené percentom z príjmov. V tom prípade nemáte nárok uplatňovať si akékoľvek skutočné náklady (výnimkou je len sociálne poistenie a zdravotné poistenie), teda ani poplatky za vedenie účtu.

Ďalej pamätajte na maximálne stanovenú hranicu pre príjem peňazí v hotovosti. Tá v súčasnej dobe činí 15 000 eur. Akékoľvek vyššie sumy musia byť uhradené prevodom na bankový účet.

Na záver je vhodné si pripomenúť, že by ste na bankovom účte nemali držať viac peňazí, než je nutné. Pre rozvoj vášho podnikania musíte investovať. Držať na účte rezervu je v poriadku, ale všetky finančné prostriedky navyše by mali byť v obehu. SZČO môžu peniaze jednoducho previesť na svoj osobný účet alebo si peniaze vybrať v hotovosti.

„Ako majiteľ firmy to máte trochu zložitejšie. Peniaze si nemôžete len tak previesť na osobný účet. Môžete si ich legálne vytiahnuť buď cez mzdu, cez dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti alebo cez dividendy. Vo všetkých prípadoch odvediete nejaké dane, prípadne sociálne a zdravotné poistenie,“ vysvetľuje, aký je správny postup výberu peňazí vo firme investičný špecialista Karel Korený. Investície napr. do strojového zariadenia môže podnik pochopiteľne uhradiť priamo z firemného účtu.

Zhrnutie

Ako SZČO môžete:

  1. vlastniť iba jeden bežný (osobný) účet pre občanov, ktorý využívate na súkromné aj pracovné účely (túto možnosť však výrazne neodporúčame),
  2. vlastniť dva bežné účty – jeden využívate na súkromné účely a druhý na podnikanie,
  3. využívať bežný účet na financovanie osobných aktivít a podnikateľský účet pre vykonávanú podnikateľskú činnosť.

Majte na pamäti, že prvú a druhú možnosť banky nie vždy podporujú. Niektoré priamo v podmienkach stanovujú, že vedením osobného účtu na podnikateľské účely porušujete podmienky banky. Pre banky je vedenie podnikateľských účtov výhodnejšie najmä kvôli vyšším poplatkom. Aj napriek vyšším poplatkom sa ale založenie podnikateľského účtu živnostníkom oplatí, pretože im prináša hneď niekoľko výhod bližšie popísaných v článku.

Čo platí pre firmy:

  • podnik si nemôže zriadiť bežný účet pre občanov,
  • potrebuje podnikateľský účet.

Potrebujete pomôcť na začiatku?

Podnikateľský účet je často iba prvým krokom na ceste za vašim vlastným podnikaním. Pokiaľ aj vy stojíte na začiatku tejto cesty a uvítate každú dobre mienenú radu, pomôžeme vám.

Odporúčame vám online fakturačný program iDoklad – moderného elektronického pomocníka, s ktorým budete mať všetky svoje faktúry aj ďalšie daňové doklady prehľadne na jednom mieste. Vždy tak budete mať prehľad o svojich príjmoch aj výdavkoch, a v neposlednom rade si tiež výrazne uľahčíte komunikáciu s účtovníkom, ktorému môžete dať prístup do iDokladu aj online.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok