Dátum publikácie 29. 06. 2021 Zdieľať článok

[Novinka v iDoklade] Sme pripravení na OSS. E-shopári tak ušetria čas a vystavia faktúru bez chýb

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Ak ste platiteľom DPH alebo identifikovanou osobou a predávate tovar neplatiteľom do krajín EÚ, určite viete o tzv. One Stop Shope – novom nástroji na zníženie administratívy spojenej s odvodmi DPH. iDoklad je na túto legislatívnu novinku pripravený a uľahčí vám fakturáciu tým, že vám dá pri vystavovaní faktúry na výber správnu sadzbu dane. 

Začneme príkladom. Prevádzkujete e-shop s hračkami a patríte medzi platiteľov DPH. Väčšinu vášho obratu tvoria zákazníci zo Slovenska, ale darí sa vám čím ďalej, tým viac predávať aj v Česku, Rakúsku a Nemecku.

Pretože sú vaši zákazníci neplatiteľmi DPH, museli ste doteraz dávať pozor na to, koľko ste do danej krajiny EÚ predali – a ak ste hranicu prekročili napríklad v Česku a v Rakúsku, čakala vás registrácia na finančnej správe v Prahe a vo Viedni.

Od 1. 7. sa administratíva zjednoduší. Môžete totiž využívať tzv. One Stop Shop (OSS, režim jednotného kontaktného miesta). Ak za rok predáte do všetkých krajín EÚ mimo SR tovar v hodnote 10 000 eur, stačí vám jediná registrácia, a to na internetovej stránke Finančnej správy vo svojej Osobnej internetovej zóne – v SR daň aj odvediete a úradníci sumu rozdelia medzi členské štáty EÚ.

Prečítajte si článok, ktorý podrobne vysvetľuje režim jednotného kontaktného miesta >>

iDoklad vám dá na výber sadzbu DPH

V iDoklade sme sa na legislatívnu zmenu pripravili v predstihu. Ak ste sa na webstránke Finančnej správy SR registrovali do OSS režimu, zakliknite túto možnosť v nastavení iDokladu – checkbox Režim OSS.

blank

V Nastavení firmy vyberiete možnosť Režim OSS.

Pri vystavovaní faktúry je OSS režim nastavený automaticky – checkbox Doklad je v režime OSS.

Príslušná sadzba DPH sa na faktúru načíta podľa štátu, z ktorého pochádza váš zákazník. Inak faktúru vystavíte a odošlete zákazníkovi tak, ako ste zvyknutí.

blank

Vystavenie faktúry pre zákazníka z Maďarska. Sadzba DPH 27 % sa zobrazí automaticky.

  • Podobne ako v SR, väčšina krajín EÚ má viac sadzieb DPH. Iba výnimočne sú to však viac ako 2 sadzby. Ak si nie ste istí, ktorú sadzbu zvoliť, tak na webe Finančnej správy SR už čoskoro nájdete presnú špecifikáciu.

S priznaním DPH vám pomôže účtovník

Faktúry do zahraničia budete mať správne vystavené. Potom ich stačí odovzdať účtovníkovi, ktorý vám každý štvrťrok pomôže s daňovým priznaním v režime OSS.

Ak šikovného účtovníka ešte len hľadáte, nájdete ho v katalógu iDoklad pozitívnych účtovníkov.

Súvisiace články

Lepší prehľad o podnikaní v mobilnej apke a nová možnosť podpisovania faktúr

03. 04. 2024 2 minúty čítania 2
Prečítať článok

Šablóny dokladov aj v mobilnej aplikácii

27. 11. 2023 2 minúty čítania 1
Prečítať článok