Dátum publikácie 29. 06. 2021 Zdieľať článok

DPH pri predaji do iných členských krajín EÚ: dajte si pozor na novú hranicu 10 tisíc eur

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Ste platiteľom DPH alebo identifikovanou osobou a posielate tovar či poskytujete služby koncovým zákazníkom v iných členských krajinách EÚ? Od 1. júla 2021 sa môžete dobrovoľne zapojiť do nového režimu OSS (One Stop Shop).

OSS vám výrazne zjednoduší odvod DPH predovšetkým vtedy, ak dodávate tovar do viacerých štátov EÚ.

Zníženie limitov 

Ak dodávate neplatiteľom DPH do iných členských štátov, museli ste si až doteraz dávať pozor na to, koľko do jednotlivých štátov predáte. Keď ste prekročili hranicu, museli ste sa v danej krajine registrovať pre DPH a podávať tam priznanie k DPH.

To sa od 1. júla 2021 mení. Vďaka režimu jednotného kontaktného miesta (OSS) si už nemusíte strážiť limity pre jednotlivé krajiny. Jediné, čo vás zaujíma, je hranica 10-tisíc eur za kalendárny rok pre všetky štáty EÚ (mimo SR) spolu. Oproti pôvodným hraniciam pre jednotlivé štáty (35-tisíc alebo 100-tisíc eur) sa teda suma výrazne znížila a ešte aj zahŕňa všetky tržby v členských štátoch dokopy. Pomerne rýchlo ju prekročí väčšina e-shopov, ktoré dodávajú do EÚ.

Čo robiť pri prekročení limitu

Ak predáte za viac ako 10-tisíc eur, môžete sa dobrovoľne do režimu OSS zapojiť. V tom prípade sa prihlásite cez portál Finančnej správy do svojej Osobnej internetovej zóny, kde v časti Katalóg formulárov/Správa daní/Daň z pridanej hodnoty vyplníte príslušný elektronický formulár. Na webstránke Finančnej správy nájdete podrobný návod.

Potom začnete koncovým zákazníkom z iných členských krajín (neplatiteľom DPH) účtovať DPH vo výške platnej v ich domovskej krajine.

Jedenkrát za štvrťrok podáte OSS priznanie, do ktorého zahrniete všetky príjmy z obchodov s neplatiteľmi DPH z členských krajín a súhrnne odvediete DPH. Slovenský úrad za vás daň prerozdelí medzi príslušné štáty podľa údajov v priznaní.

Druhou možnosťou je, že sa do OSS nezapojíte a budete fungovať „po starom“. Budete si dávať pozor na limity pre jednotlivé štáty, a ak ich prekročíte, registrujete sa tam a budete podávať miestne priznanie k DPH.

Kedy sa vás OSS netýka

V prípade, že predávate do EÚ iným platiteľom DPH, OSS sa vás netýka – DPH odvádza váš odberateľ v zahraničí.

Rovnako OSS neriešia obchodníci s:

  • umením, 
  • starožitnosťami, 
  • použitým tovarom, 
  • novými dopravnými prostriedkami 
  • alebo podnikatelia, ktorí dodávajú tovar s inštaláciou a montážou.

Tí spadajú pod iné daňové režimy.

Ak do členských štátov predávate iba príležitostne a neprekročíte ročne hranicu 10-tisíc eur, do OSS sa neregistrujete.

V prípade, že dodávate nehmotné produkty (napr. cloudový softvér), ste zvyknutí na režim MOSS. Ten sa teraz transformuje do OSS, takže aj vás sa OSS týka. Pre tieto firmy sa nič nemení, len DPH odvádzajú na iný účet.

Ktoré termíny si v OSS zapamätať

OSS funguje od 1. júla 2021. Registrovať sa do tohto režimu ale môžete aj v predstihu, je to možné od 1. apríla.

Priznania sa podávajú štvrťročne, takže prvé z nich odovzdáte najneskôr 31. októbra. Dajte si pozor na to, že limit 10-tisíc eur sa nepočíta od 1. júla, ale už od 1. januára 2021.

iDoklad je na OSS pripravený

Ak fakturujete v iDoklade, môžete byť pokojní. Stačí, keď v nastavení zadáte, že patríte do režimu OSS. Potom uvediete adresu klienta a iDoklad vám ponúkne na výber z platných sadzieb DPH v režime OSS pre daný štát.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok