Dátum publikácie 15. 11. 2018 Zdieľať článok

Nastavte si iDoklad od A po Z [3. diel – Predaj a Nákup]

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

V treťom diele seriálu o Nastavení iDokladu sa pozrieme na sekciu Predaj a Nákup. Dozviete sa, ako si nastaviť splatnosť, upomienky aj zástupné znaky pre číselný rad. Pri pravidelnom vystavovaní tak ušetríte množstvo času, ktorý môžete venovať svojmu podnikaniu. Najskôr si pozrite stručné video a potom sa pustíme do podrobného popisu jednotlivých kolónok.

 

Začnite kliknutím na ikonku ozubeného kolieska v pravom hornom rohu a z ponuky vyberte Predaj.

Nastavenie Predaj

Nezabudnite na splatnosť

Všetky nastavenia z tejto ponuky sa prepíšu do všetkých faktúr, ktoré v budúcnosti vydáte. Vždy ich však potom môžete upraviť na karte aktuálnej faktúry. Nastavenie neovplyvní faktúry vystavené v minulosti.

Prvý riadok Cena sa týka iba platiteľov DPH. Na výber máte:

  • S daňou – v sume na faktúre už je započítaná príslušná sadzba DPH. Ak je teda na faktúre položka za 50 Eur, základ bez 20 % DPH tvorí 41,67.
  • Bez dane – na faktúre je suma bez DPH. Ak je na faktúre suma 50 Eur, pripočítaním 20 % sadzby DPH získame sumu 60 Eur.
  • Iba základ – nastavte len v prípade, že najčastejšie fakturujete v režime prenesenej daňovej povinnosti.

Sadzbu dane si nastavte takú, ktorú najčastejšie používate. Možnosti pre rôzny tovar a služby sú dané nasledovne:

  • Nulová,
  • znížená,
  • a základná.

Ak si nie ste istí, v akej sadzbe fakturovať, konzultujte to s účtovníkom.

Nastaviť si môžete aj konštantný symbol, ktorý určuje druh platby. Pre fakturáciu služieb použite 0308, pre tovar 0008, môžete si však vybrať akýkoľvek iný. Konštantné symboly mali svoj význam hlavne v minulosti, dnes už im takú pozornosť venovať nemusíte.

Nastavenie Predaj

Pri Spôsobe úhrady zvoľte ten najpoužívanejší. Splatnosť faktúry býva najčastejšie 14 dní, nastavte si ju ale ako vám vyhovuje. Rovnako môžete určiť platnosť cenovej ponuky.

Prispôsobte si svoje faktúry a cenové ponuky

Kliknite na 1 / Bežná faktúra a nastavte si číselný rad. Ten vám pomôže sa vo svojich faktúrach lepšie orientovať. Každý si môžete pomenovať, napríklad podľa pobočky – Košice a Bratislava. Vďaka číselnému radu potom môžete vo svojich faktúrach jednoducho filtrovať.

Potom už len vyberte formát číslovania pomocou zástupných znakov – napríklad rok a číslo faktúry.

Nastavený číselný rad nemôžete editovať priamo na faktúre. Dajte si pozor hlavne na to, aby vám nevznikali duplicitné faktúry s rôznymi číselnými radmi. Číselné rady zároveň voľte tak, aby ste rozumeli ich logike.

Dobropisy v základnom nastavení majú totožný číselný rad s vystavenými faktúrami, ale môžete si pre ne nastaviť aj samostatný rad.

Číslovanie faktúr

V sekcii Predvolený vzhľad faktúr zvoľte jazyky a grafické spracovanie faktúry. Vzhľad faktúry odporúčame Reprezentatívny. Vzhľad môžete vždy zmeniť na aktuálne vystavovanej faktúre v záložke Viac podrobností.

Texty na faktúre – pridajte, ak chcete svojim zákazníkom niečo oznámiť. Najčastejšie tam predajcovia uvádzajú poďakovanie za zaplatenie, kontakt a informácie o reklamáciách.

Vzhľad faktúr

Takisto si nastavíte aj zálohové faktúry a cenové ponuky.

Ak máte predplatné Obľúbené alebo Prémiové, môžete si vybrať aj zasielanie a textáciu automatických upomienok. Po novom do týchto upomienok vkladáme aj automatický výpočet hroziaceho penále podľa zákona. Nastavte počet dní po splatnosti, kedy sa má upomienka odoslať a minimálnu hodnotu faktúry (aby ste neposielali upomienky na faktúry do 5 Eur).

Je tu ešte sekcia Nákup

Táto sekcia Nastavení slúži ako prehľad o evidencii nákladových faktúr. Tieto faktúry okrem účtovníka nikomu neposielate, takže nemusíte nič dlho nastavovať. Najdôležitejšie je, podobne ako pri Predaji, nastavenie zrozumiteľného číselného radu pre váš prehľad.

Nákup

 

Súvisiace články

Návod: ako si v mobilnej aplikácii iDoklad nastavíte cenník a sklad

21. 05. 2021 2 minúty čítania 0
Prečítať článok

Návod: ako mobilnú aplikáciu iDoklad prepojíte s bankovým účtom

21. 05. 2021 3 minúty čítania 0
Prečítať článok