Dátum publikácie 15. 11. 2017 Zdieľať článok

Fakturujete do zahraničia? Nastavte si jazyk faktúry

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 1
Náhledový obrázek

Angličtina, nemčina alebo čeština. Či už sa Váš e-shop orientuje predovšetkým na zahraničné zákazky alebo do zahraničia predáte len pár kusov tovaru,  iDoklad má pre Vás riešenie, ako jednoducho vystaviť faktúru v cudzom jazyku.

Hneď na začiatok je dôležité povedať, že nestačí zmeniť malú vlajku v pravom hornom rohu iDokladu. Tá totiž zmení jazyk iba v používateľskom rozhraní. Faktúru teda vystavíte na základe napríklad anglických pokynov, výsledok však bude stále v slovenčine. Prepnutie rozhrania do cudzieho jazyka oceníte najmä vtedy, ak máte vo firme zahraničných kolegov.

Zmenu jazyka na faktúre nastavíte pomocou pár kliknutí myšou v nastaveniach.

Zmena na jednej faktúre

Ak najčastejšie potrebujete upraviť jazyk iba na jednej faktúre, v takomto prípade sa vyplatí zmeniť jazyk až po vystavení faktúry.

1.

Zvoľte záložku Predaj a vyberte možnosť Faktúry. Konkrétnu faktúru otvoríte tým, že kliknete na jej modré číslo.

jazyk01

2.

V zobrazenej faktúre zvoľte tlačidlo Tlač. Tu pozor – voľbu tlače musíte skutočne zvoliť až po otvorení detailu faktúry. Pokiaľ totiž zvolíte možnosť tlače v zozname faktúr (teda o krok skôr), iDoklad Vám neponúkne zmenu jazyka.

Zobrazí sa Vám tabuľka Výber vzhľadu tlačovej zostavy, v ktorej vyberiete požadovaný jazyk. Zmenu nezabudnite uložiť stlačením tlačidla Uložiť a vytlačiť. Ale buďte bez obáv – iDoklad Vám najskôr faktúru zobrazí, pokiaľ ju teda nechcete vytlačiť, nemusíte. Faktúru ste už uložili, stačí sa teda vrátiť späť na hlavnú stránku alebo na zoznam faktúr.

jazyk02

Náš tip: V druhom kroku môžete taktiež zmeniť vzhľad faktúry.

3.

Po vystavení faktúry v cudzom jazyku si určite všimnete, že nie všetky texty boli prepísané do cudzieho jazyka. iDoklad automaticky prepíše len texty, ktoré nemôžete ovplyvniť. Texty pred položkami a za položkami faktúry neprekladá.

Manuálne ich môžete zmeniť pri editovaní faktúry cez záložku Viac podrobností v pravej časti obrazovky.

S faktúrou už následne pracujete ako vždy: v zozname faktúr kliknete na obálku, vyplníte príjemcu prípadne dáte do kópie svoju účtovníčku a faktúru odošlete.

A nemusíte sa obávať – jazyk ste zmenili iba na jednej vybranej faktúre.

Možnosť trvalého nastavenia cudzieho jazyka na faktúrach

Pokiaľ sa sústreďujete výhradne na zahraničný trh, odporúčame nastaviť cudzí jazyk pre všetky vystavované faktúry.

1.

Zvoľte záložku Nastavenia (ozubené koliesko na hornej lište stránky) a zvoľte záložku Predaj. V druhej sekcii Šablóny a číslovanie vystavovaných dokladov zvoľte Bežnú faktúru (rovnakým postupom nastavíte zmenu jazyka aj pri Zálohovej faktúre).jazyk03

2.

Ďalší postup je rovnaký ako v prípade predchádzajúceho nastavenia. Rozbalením menu zvolíte požadovaný jazyk faktúr, zmeníte prípadne aj text pred a za položkami faktúry a nastavenia Uložíte.
jazyk04

Aj Vaše faktúry môžu vyzerať neodolateľne, pozrite sa ako jednoducho si môžete na faktúru pridať logo, podpis alebo si zvoliť svoju šablónu.

Súvisiace články

Návod: ako si v mobilnej aplikácii iDoklad nastavíte cenník a sklad

21. 05. 2021 2 minúty čítania 0
Prečítať článok

Návod: ako mobilnú aplikáciu iDoklad prepojíte s bankovým účtom

21. 05. 2021 3 minúty čítania 0
Prečítať článok