Dátum publikácie 09. 08. 2022 Komentáre 0 Zdieľať článok

Čo je VAT a ako s ňou pracovať?

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 7
Náhledový obrázek

Pod anglickou skratkou VAT sa neskrýva nič iné ako stará známa daň z pridanej hodnoty. V jadru sa tak jedná len o zahraničný názov pre DPH – teda spotrebnú daň uvalenú na produkt či službu v každom článku dodávateľského reťazca, ktorú platí koncový užívateľ.

V praxi sa s VAT stretnú najčastejšie podnikatelia, ktorí nie sú platiteľmi DPH a prijmú objednávku alebo si naopak objednajú tovar alebo službu u platiteľa VAT v inej krajine. Aby nedošlo k dvojitému zdaneniu, je nutné sa v niektorých prípadoch v danej krajine buď zaregistrovať ako platiteľ DPH, prípadne využiť inštitút tzv. osoby registrovanej pre DPH. Táto registrácia platí len pre cezhraničné plnenie, samotný podnikateľ ale zostáva neplatiteľom.

Čo je to VAT ID a kde ho nájdem?

U zahraničných i tuzemských subjektov platí, že pre správnu fakturáciu a dodržanie všetkých súvisiacich právnych predpisov budete potrebovať identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty. V SR ho nájdete pod skratkou IČ DPH, zatiaľ čo v zahraničí sa pre identifikáciu platiteľov DPH používa univerzálne uznávaná skratka VAT ID (čiže VAT identification number). Obvykle ho tvorí medzinárodný kód krajiny (napr. DE pre Nemecko, či PL pre Poľsko) doplnený 8-12 znakmi. Spoločnosti obvykle svoje VAT ID uvádzajú ako súčasť svojich kontaktných či platobných informácií, prípadne ho nájdete na faktúrach a ďalších právnych dokumentoch.

Ako vykonať overenie VAT ID?

VAT ID je tiež jeden z údajov potrebný pre správnu fakturáciu a dodržanie relevantných právnych predpisov. Kontrola VAT ID vám potom povie, či je vami nájdený údaj platný a priradený reálnemu subjektu. U firiem z členských krajín EÚ je najjednoduchšou cestou využiť systém VIES, kde stačí zadať VAT ID daného platiteľa dane a krajinu, v ktorej daň odvádza. Systém vám následne okrem platnosti danej identifikácie zobrazí aj základné informácie o subjekte.

V prípade platiteľov mimo Európskej únie je potom overenie VAT number zložitejšie kvôli absencii centralizovanej databázy. Tu nezostáva nič iné, než údaje vyhľadať buď v kontaktných údajoch danej firmy, alebo v príslušnom miestnom registri.

Súvisiace články

[Podnikanie pri zamestnaní] Ako začať a na čo si dávať pozor

21. 03. 2024 16 minút čítania 0
Prečítať článok

Oslobodenie od DPH: ktorého tovaru a služieb sa týka

18. 03. 2024 4 minúty čítania 0
Prečítať článok