Prípadová štúdia projektu Nepanikař

Veronika Kamenská z projektu Nepanikár má vďaka iDokladu viac času na pomoc ľuďom

Nepanikár je mobilná aplikácia, ktorá slúži ako prvá pomoc všetkým ľuďom, ktorí trpia depresiami, úzkosťami, panickými záchvatmi a samovražednými myšlienkami. Projekt sa rýchlo rozrástol a k aplikácii sa pridali workshopy o duševnom zdraví pre školy a firmy, online poradňa alebo mapa psychológov, psychiatrov a krízových centier. Za dobročinným projektom stojí študentka Veronika Kamenská, ktorej s administratívou projektu pomáha aj iDoklad. Vážime si to a projektu veľmi držíme palce.
Čítajte ďalej
Veronika Kamenská
Nepanikař
Podnikateľ: Veronika Kamenská Oblasť podnikania: aplikácie na pomoc ľuďom s duševnými problémami Web: nepanikar.eu Počet zamestnancov: 3 Zdieľať článok:

Nápad, ktorý zachraňuje životy

Študentka biomedicíny z brnianskej VUT Veronika Kamenská spustila projekt Nepanikár pred dvomi rokmi. Priviedla ju k tomu vlastná skúsenosť s duševným ochorením, počas ktorej zistila, že ľudia v Česku majú o duševných chorobách veľmi slabé povedomie a nemajú jednoduchý prístup k anonymnej a zadarmo dostupnej pomoci.

Najprv sa pustila do vývoja aplikácie Nepanikár. Vďaka nej sa ľudia pomocou pár kliknutí dozvedia odborné rady, ako bojovať s depresiou, úzkosťou alebo iným problémom. Ak má napríklad používateľ úzkostlivý záchvat, aplikácia ho prevedie dychovým cvičením.

Veronika Kamenská však pri aplikácii nezostala a postupne k nej pridala: 

  • bezplatnú online poradňu, kde ľuďom v núdzi pomáhajú študenti psychológie a špecialisti na krízovú intervenciu,
  • workshopy o duševnom zdraví pre školy a firmy,
  • pravidelne aktualizovanú mapu psychoterapeutov a ďalších odborníkov,
  • platformu pre online terapie
  • a 9 jazykových mutácií, vďaka ktorým sa aplikácia rozšírila do celého sveta.

„Mám radosť z toho, ako mi projekt rastie pod rukami. Z nápadu, ktorý vznikol na školskej prednáške, sa stala platforma, ktorá zachraňuje životy po celom svete,” nadšene rozpráva Veronika Kamenská.

Na projekte nezarábame, chceme hlavne pomáhať

Veronika Kamenská neberie svoj projekt ako biznis. Všetky služby okrem workshopov a online terapií sú dostupné zadarmo a slúžia ako nezištná pomoc pre ľudí s duševnými problémami. „S Nepanikár nikdy nejdeme do zisku, o peniaze nám nejde. Naším cieľom je udržať si prevádzkyschopnosť a pokryť náklady, aby sme mohli pomáhať ľuďom s problémami,” vysvetľuje autorka projektu. Na vývoj a propagáciu aplikácie prispievajú dobrovoľníci na webe projektu.

„Donedávna boli našou jedinou platenou službou workshopy o duševnom zdraví pre školy a firmy, a to kvôli práci lektorov. Od mája 2021 máme ďalšiu platenú službu v podobe online terapií, kde si ľudia môžu vybrať z katalógu odborníkov a dohodnúť si s nimi sedenie,” vysvetľuje Veronika.

Ako projekt rástol, pribudla nevyhnutná administratíva. S organizáciou online poradne alebo vývojom aplikácie Veronike pomáha tím, ale administratívu projektov si rieši sama. S príchodom workshopov napríklad musela začať vystavovať faktúry, a tým sa dostala k iDokladu.

iDoklad sa osvedčil od začiatku

Keď Veronika hľadala fakturačný program, stiahla si skúšobnú verziu iDokladu a po pár dňoch testovania sa rozhodla pri ňom zostať. „Hľadala som nástroj, ktorý ma nezavalí funkciami, ktoré pre projekt nepotrebujem, ale iba v ňom jednoducho vystavím faktúry za workshopy. Preto sa mi iDoklad osvedčil od začiatku. Je jednoduchý a ľahko som sa v ňom zorientovala,” opisuje Veronika.

Školy a firmy, ktoré si od Nepanikár objednávajú workshopy o duševnom zdraví, eviduje Veronika v Adresári. Keď im potom vystavuje faktúru, aplikácia za ňu automaticky vyplní väčšinu údajov o dodávateľovi a odberateľovi.

Vystavené faktúry Veronika dopĺňa QR kódmi, vďaka ktorým školy a firmy faktúry jednoduchšie zaplatia. QR kódy využíva aj pri prijatých faktúrach od lektorov – jednoducho načíta kód na faktúre a údaje sa automaticky zaevidujú do iDokladu.

Rýchlejšia fakturácia = viac času na pomoc druhým

„V intenzívnejších obdobiach ako napríklad teraz, keď spúšťame službu online terapií, trávim administratívou projektu až 7 hodín týždenne. Keby som k tomu ešte ručne vystavovala faktúry, poriadne by sa to pretiahlo. V iDoklade vystavím faktúru za workshop za pár minút, a vďaka tomu mám viac času na rozvoj projektu a pomoc druhým,” opisuje Veronika.

Filmári z Overhere fakturujú vďaka iDokladu z terénu a natáčajú s čistou hlavou
Overhere I