Prípadová štúdia: Klára Smolíková

Vďaka iDokladu mám najkrajšie faktúry v okolí, hovorí spisovateľka Klára Smolíková

Spisovateľka Klára Smolíková píše popularizačné knihy pre deti, v ktorých im hravým štýlom predstavuje témy z histórie, remesiel alebo literatúry. Podieľala sa napríklad na sérii detských detektívok Tajná dvojka. V súčasnosti u detí aj odbornej verejnosti boduje s knižkou S Komenským do komiksu: Únikovka s Amosem. K tomu sa živí besedami, seminármi a písaním metodických materiálov pre školy a múzeá. Pravidelne tiež prispieva do detských aj odborných časopisov. iDoklad jej pomáha udržať poriadok v stovkách faktúr a vďaka nemu má vraj tie najkrajšie faktúry vo svojim okolí.
Čítajte ďalej
Klára Smolíková
klarasmolikova.cz
Podnikateľ: Klára Smolíková Oblasť podnikania: spisovateľka, scenáristka a lektorka Web: klarasmolikova.cz Priemerný počet faktúr za mesiac: 30 Zdieľať článok:

Z múzea na voľnú nohu

Klára Smolíková vykročila na voľnú nohu, keď zatúžila mať viac času na to, čo ju baví najviac. „Pracovala som naposledy ako vedúca vzdelávania Národního muzea, a hoci ma práca bavila, chcela som mať viac času na písanie a kreatívnu prácu všeobecne,” vysvetľuje Klára. Z múzea kvôli množstvu práce často odchádzala ako posledná a na písanie kníh ťažko hľadala čas a energiu.

Ako spisovateľka sa Klára venuje popularizačnej literatúre. To znamená, že si vyberie odbornú tému, napríklad z histórie, a podáva ju zábavnou formou ďalej, najčastejšie deťom. „Pomocou popularizácie sa snažím deťom predstaviť témy, ktoré pre ne na prvý pohľad nemusia byť zaujímavé alebo sú v učebniciach podané príliš nudne. Napríklad tému husitstvo som pre deti spracovala vo forme knihy o chlapcovi zo súčasnosti s prvkami fantasy. Hojne tiež využívam formu komiksov,” opisuje svoju tvorbu.

blank

Klára Smolíková v knižnici Jezerka, ktorá je súčasťou Městské knihovny v Praze

Klára tiež často vyráža za čitateľmi na besedy do škôl alebo knižníc. Sama o sebe tvrdí, že je vzácnym úkazom extroverta medzi spisovateľmi. „Stretávanie sa s ľuďmi ma v rámci práce nabíja úplne najviac. Napríklad keď vidím, že sa deti začali o témy z mojich kníh zaujímať alebo som v nich prebudila záujem o vlastnú tvorbu. Na besedy nechodím ako niekto, kto sa prišiel pochváliť novou knihou, ale chcem sa s nimi o téme rozprávať a pomocou rôznych úloh ich do nej vtiahnuť. Veľkú radosť mi potom urobí, keď za mnou deti prídu a dielo pochvália bez toho, aby ich na to naviedol nejaký dospelý,“ smeje sa Klára.

Vo svojej tvorbe chcem byť nezávislá

Klára uznáva, že samotným písaním by sa ako freelancerka neuživila, a preto sa venuje aj ďalším činnostiam, ktoré s písaním viac či menej súvisia. „Nechcem sa živiť čisto písaním kníh. Zbytočne by som sa stresovala z predajov a nemohla písať tak, ako naozaj chcem a o čom chcem. Nevyberám si témy podľa toho, aký majú krátkodobý predajný potenciál. Primárne ma preto živí lektorstvo, živé besedy či písanie metodických materiálov. To isté som v podstate robila, keď som bola zamestnaná v múzeách v Táboře či Prahe, ale mala som k tomu omnoho viac papierovania, ktoré ma zdržiavalo od písania,“ spomína Klára.

Klára uznáva, že veľa administratívy rieši aj na voľnej nohe, ale vidí v nej rozdiely. „Na voľnej nohe ma administratíva natoľko nezaťažuje. Napríklad organizovať vlastné eventy je príjemnejšie, než keď ich máte usporiadať pre niekoho iného. A ak sa niečo pokazí, môžem sa hnevať len sama na seba.“

blank

Keď sa Klára pustila do podnikania, musela riešiť aj faktúry. Za mesiac ich vystaví pokojne aj tri desiatky, zakaždým pre iného odberateľa a často so špecifickými požiadavkami na formulácie, napríklad kvôli financovaniu z rôznych grantov: „Keď som si zakladala živnosť, mala som s fakturáciou ako ekonomický laik veľa starostí. Fakturovala som ručne v excelovských tabuľkách a stálo ma to hrozne veľa nervov,“ spomína Klára.

Už viem, kto mi dlhuje alebo či sa blížim k limitu pre DPH

S iDokladom sa Klára stretla v roku 2016, keď už jej excelovské faktúry prerastali cez hlavu. Manžel, ktorý sa na to nemohol pozerať, vyhľadal program na internete a spätne jej do neho prepísal faktúry od začiatku roka. „Bola to pre mňa obrovská zmena. Zrazu som mala faktúry prehľadne uložené na jednom mieste a nemusela som neustále overovať, či v nich nemám chyby, nezostali nezaplatené alebo či som si ich omylom neprepísala.“

iDoklad uľahčil Kláre podnikateľský život hneď na niekoľkých frontoch. Napríklad knižniciam, ktoré od nej nakupovali knižky, predtým ručne vypisovala paragóny. Dnes radšej posiela faktúry. „Je to pre mňa omnoho rýchlejšie a jednoduchšie. Zakliknem položky v cenníku, za pár minút mám faktúru hotovú a nikto nemusí lúštiť môj škrabopis,“ smeje sa.

blank

Počas turbulentných zmien, ktoré priniesol covid, zachránil iDoklad Kláru aj pred platením DPH. „Od jari 2020 mi odpadli všetky živé stretnutia a besedy, tak som si musela zazmluvniť novú prácu, ktorá sa samozrejme nejakú dobu rozbiehala. Lenže potom sa s príchodom jesene a druhou covidovou vlnou všetci preorientovali na on-line formáty. Mňa naviac začali dištančné stretnutia s čitateľmi aj webináre s dospelými baviť, pretože som nikam nemusela cestovať, stihla som ich mať za deň viac než živých besied a tiež som chcela zaceliť výpadky príjmov z predchádzajúcich mesiacov. Takže mi zrazu príjmy vyskočili. Nebyť iDokladu, stal by sa zo mňa platiteľ DPH bez toho, aby som o tom vedela. Aplikácia ma včas upozornila, že sa blížim k limitu. A vlastne ma donútila zvoľniť.“

Najkrajšie faktúry v odvetví

„iDoklad mi priniesol pokoj, šetrí mi čas a pripadám si pri fakturovaní ako profesionál. Knižnica odo mňa kúpi knižky a ja jej okamžite vystavím faktúru, ktorá je bez chýb a vyzerá reprezentatívne. Dokonca som počula, že mám vo svojom odvetví najkrajšie faktúry,“ smeje sa Klára.

„Zároveň veľmi oceňujem, že mám k iDokladu prístup odkiaľkoľvek. Väčšinu času som na cestách po republike a fakturačný program cestuje so mnou. Nečakám, až si doma spätne vystavím všetky doklady, ale vybavujem všetko ihneď. iDoklad bol pre mňa kvalitatívny aj kvantitatívny skok vpred a rozhodne by som nemenila,“ uzatvára spisovateľka.

Inteligentné farmárčenie nezvládnete s hlúpou fakturáciou. iDoklad bol jasnou voľbou, hovorí Michal Tesařík zo startupu inGreen
Michal Tesařík I InGreen