Prípadová štúdia Lýdia Eckhardt

Prvá dáma slovenskej módy Lýdia Eckhardt má vďaka iDokladu viac času na tvorbu modelov

Módna návrhárka Lýdia Eckhardt má vo svete módy veľké meno. Už 30 rokov navrhuje vlastné módne kolekcie pánskych a dámskych odevov, prevádzkuje salón v Bratislave priamo na brehu Dunaja, a organizuje módne prehliadky. S podnikaním jej pomáha fakturačná služba iDoklad, ktorá jej podľa vlastných slov priniesla viac času, pokoj a lepší prehľad nad podnikaním.
Čítajte ďalej
Lýdia Eckhardt
Lýdia Eckhardt fashion, s.r.o.
Podnikateľ: Lýdia Eckhardt Oblasť podnikania: návrh, výroba a predaj modelov Web: lydiaeckhardt.com Priemerný počet faktúr za mesiac: 20 Zdieľať článok:

Od paragrafov k ikone slovenskej módy

Lýdia Eckhardt vyštudovala právo, ale viac než paragrafy ju vždy lákalo módne návrhárstvo. A práve preto začiatkom 90. rokov prerástlo hobby do podnikania a založila si prvý módny salón. Odvtedy uviedla vlastnú kolekciu dámskych a pánskych odevov a okuliarov, odniesla si prestížne ocenenie Zlatý Biatec v kategórii podnikateľka roka 1998 a svoje modely prezentovala v Düsseldorfe, Paríži aj v Pekingu.

V roku 2010 otvorila salón v River Parku na brehu Dunaja, kde okrem módneho salónu prevádzkuje aj kaderníctvo a masážne štúdio. Okrem toho sa pustila do písania kníh, a ako sama hovorí v autobiografii Bežať šťastiu oproti, vysokú školu podnikania nevyštudovala, ale zažila v praxi. Zo začiatku si sama robila upratovačku aj účtovníčku, dnes má v tíme 8 ľudí.

„Okrem samotnej tvorby modelov ma na práci najviac baví kontakt s ľuďmi. Môj salón je pre mňa ako dom a každý, kto doň vstúpi, sa stáva aj mojím priateľom. Vzájomné sympatie s klientmi sú pre mňa veľmi dôležité, bez nich by som nemohla pracovať,” opisuje svoju prácu Lýdia Eckhardt.

Cenná rada od ekonóma uvoľnila módnej návrhárke ruky

Okrem návrhov modelov, organizácie prehliadok a starania sa o biznis si pani Lýdia sama vystavuje faktúry za predané modely. Kým prešla na iDoklad, vystavovala každú faktúru ručne. „Vždy, keď som predala model, tak som si klasicky otvorila šablónu a pustila sa do vypĺňania kolónok a počítania ceny. Stávalo sa mi, že som sa občas pomýlila vo variabilnom symbole alebo som nesprávne vypočítala DPH. Potom som namiesto navrhovania modelov trávila hodiny opravovaním faktúr,” opisuje.

Keď sa pred dva a pol rokom o týchto problémoch radila so svojím externým účtovníkom, odporučil jej vyskúšať iDoklad, v ktorom pracujú aj jeho ďalší klienti. „Som svojmu ekonómovi veľmi vďačná, že mi iDoklad odporučil. Z hľadiska technológií som bola vždy pomerne konzervatívna, ale napriek tomu som sa s iDokladom rýchlo zblížila,” vysvetľuje Lýdia.

 

blank

Istota, jednoduchosť a úspora času

Lýdia Eckhardt si v iDoklade veľmi obľúbila adresár klientov. „Keď ku mne príde napríklad nová zákazníčka, ktorá chce navrhnúť šaty, zapíšem si jej údaje do iDokladu. Hneď ako šaty navrhneme a ušijeme a je čas vystaviť faktúru, iDoklad za mňa väčšinu údajov automaticky vyplní, takže šetrím čas a mám istotu, že na faktúre nie sú chyby,” opisuje módna návrhárka. „A keď pani príde znovu, všetky údaje už o nej mám uložené.”

Vypĺňanie faktúr pani Lýdii uľahčujú aj cenníky. V iDoklade má svoje služby nacenené, takže pri tvorbe faktúry len vyberie tie, ktoré pri danom modeli realizovala, a iDoklad finálnu cenu vypočíta. „Páči sa mi aj to, že mám rýchly prehľad o tom, ako sa mi v jednotlivých mesiacoch darí,” opisuje Lýdia. V iDoklade sleduje mesačné bilancie v prehľadných grafoch.

Z prechodu na iDoklad má radosť aj externý účtovník, ktorý jej spravuje účtovníctvo. Svoj účtovný systém má prepojený s iDokladom pani Lýdie a jej faktúry si jednoducho stiahne a zaúčtuje. Vďaka tomu si doklady nemusia odovzdávať osobne a oba majú viac času k dobru.

Božský pokoj a viac času na kreatívnu činnosť

Slávna módna návrhárka vystaví za svoje modely priemerne 20 faktúr mesačne, a keby mala každú riešiť ručne, prišla by o hodiny cenného času. Podľa jej vlastných slov jej automatizácia spojená s online fakturačným nástrojom nielen uvoľnila ruky, ale dodala aj vnútorný pokoj.

„Som veľmi vďačná svojmu ekonómovi za to, že mi iDoklad predstavil a ja som vďaka nemu objavila kúzlo automatizácie. Tá mi po prvé ušetrila množstvo nervov, pretože viem, že už na faktúrach neurobím chyby. A po druhé už nemusím nad faktúrami dlhé hodiny sedieť, ale môžem namiesto toho chystať modely, venovať sa zákazníkom alebo si proste len oddýchnuť,” opisuje Lýdia Eckhardt svoje skúsenosti.

Euro k euru a je z toho balík. Honza Bartoš zarába firmám na Facebooku a vďaka iDokladu má vyriešenú fakturáciu
Honza Bartoš I Honza Bartoš