Prípadová štúdia: Míša Landová

Vďaka iDokladu má známa cukrárka Míša Landová viac času na pečenie a svoje kurzy

Foodblogerka Míša Landová šla za svojím snom a vymenila kancelársku prácu za pečenie sladkých dobrôt. Na svojom blogu Víkendové pečení prináša recepty, organizuje cukrárske kurzy a vlani vydala svoju prvú kuchársku knihu. S jej predajom jej značne pomáha iDoklad, ktorý automaticky vystavuje a odosiela všetky faktúry.
Čítajte ďalej
Míša Landová
Víkendové pečení
Podnikateľ: Míša Landová Oblasť podnikania: cukrárske kurzy a e-shop s kuchárskou knihou Web: vikendovepeceni.cz Priemerný počet faktúr za mesiac: 550 Zdieľať článok:

Z kancelárie do zástery

Míša Landová predtým pracovala v administratíve a logistike, avšak jej životnou vášňou bolo pečenie. Uvedomovala si však, že kmitať do západu slnka v kuchyni je poriadna drina – preto zvolila zlatú strednú cestu a stala sa lektorkou cukrárskych kurzov. „Odovzdávanie skúseností druhým bola moja cesta, ako sa venovať tomu, čo ma baví, bez toho, aby som musela piecť od rána do večera,” vysvetľuje Míša Landová.

Ako lektorka spolupracuje s kuchárskymi školami po celom Česku, napríklad s populárnou brnianskou školou Kuliner alebo pražskou Ola Kala. „Baví ma stretávať sa s ľuďmi, ktorí sú do pečenia rovnako zapálení ako ja. Moje kurzy navštevujú hlavne nadšení amatéri a fanúšikovia môjho blogu, ale občas sa objavia aj začínajúci kaviarnici alebo cukrári,” opisuje návštevníkov kurzov Míša.

Okrem kurzov naživo ponúka aj online kurzy, ktoré si jej fanúšikovia obľúbili hlavne počas pandémie covidu. Na pozadí svojho podnikania si Míša sama vedie aj účtovníctvo, spravuje e-shop a tvorí web. „Navonok som blogerka a cukrárka, ale v reáli je tá práca omnoho rozmanitejšia – a práve rozmanitosť ma na mojom podnikaní baví najviac,” opisuje.

Na predaj kuchárskej knihy už excelová tabuľka nestačila

V roku 2020 vydala Míša Landová svoju prvú kuchársku knihu so sladkými receptami, ktorú sama distribuuje. Založila si na webe e-shop, a to bol moment, keď zistila, že na podnikanie bude potrebovať fakturačnú aplikáciu.

„Kým som ponúkala iba kurzy, mala som pár faktúr mesačne a stačila mi tabuľka v Exceli. S príchodom e-shopu som už ale vedela, že tabuľka stačiť nebude. Očakávala som stovky objednávok od fanúšikov a toľko faktúr by som sama proste nezvládla,” rozpráva Míša.

blank

Míša Landová o fakturačnej službe iDoklad dovtedy nepočula, ale dostala na ňu odporúčanie od tých najpovolanejších: „IT spoločnosť, ktorá mi pomáhala s implementáciou e-shopu na web, mi odporučila iDoklad. Ich klienti ho často používajú a sú s ním spokojní.” Míša používa e-shop od WooCommerce, ktorý je možné s iDokladom ľahko prepojiť.

Najprv si stiahla skúšobnú verziu so všetkými funkciami na dva mesiace zadarmo, aby vyskúšala, ako sa jej v iDoklade pracuje. „Hneď prvý deň som vedela, že tá aplikácia je presne pre mňa. Je veľmi intuitívna a hneď na prvý raz som v nej našla všetko, čo som potrebovala,” opisuje prvé dojmy Míša.

Hneď prvý mesiac iDoklad automaticky vybavil takmer tisíc faktúr

iDoklad prešiel u Míši Landovej už na začiatku záťažovým testom. „Prvý mesiac som predala skoro tisíc výtlačkov kuchárskej knihy, čo znamená tisíc faktúr. Vďaka prepojeniu iDokladu s e-shopom som ich však nemusela riešiť. Zákazník si knihu kúpil na e-shope, zaplatil, jeho údaje mi prišli do iDokladu a ten mu sám vystavil a poslal faktúru,” vykresľuje proces Míša.

„Bola to pre mňa obrovská úľava. Množstvo času som v tej dobe strávila písaním venovaní, balením kníh alebo lepením štítkov pre dopravcov a nedokážem si predstaviť, že by som pri tom ešte vystavovala faktúry,” opisuje vydanie kuchárskej knihy Míša. Som tiež rada, že nemusím riešiť chyby na faktúrach, ktorým by som sa nevyhla, keby som faktúry vystavovala ručne.”

blank

Míše sa ľahšie vystavujú aj faktúry za kurzy. Tie chystá ručne a má ich asi desať mesačne. „Klientov mám uložených v adresári, takže väčšinu údajov na faktúre už iDoklad vyplní za mňa, čo je veľmi pohodlné.”

Viac času na kreatívnu prácu

Okrem automatizácie faktúr z e-shopu a vystavovania faktúr za kurzy našla Míša pre iDoklad ešte ďalšie využitie. Napríklad doň zadáva prijaté faktúry, aby mala na jednom mieste prehľad o všetkých príjmoch a výdavkoch. Od minulého roka sa stala aj platiteľom DPH, takže si v iDoklade každý mesiac pomocou troch kliknutí vytvorí kontrolné výkazy.

„Vedela som, že po spustení e-shopu budem mať s distribúciou kuchárskych kníh veľa práce, ale iDoklad ma veľkej časti rutiny zbavil. Takže všetko bez problémov stíham a mám ešte aj čas vymýšľať nové recepty. Ja a iDoklad sme sa jednoducho veľmi rýchlo skamarátili,” uzatvára Míša.

Rozbehol marketing v Shoptete a Slevomate: Teraz je Radek Hudák na voľnej nohe a vďaka iDokladu má viac času pre seba
Radek Hudák I