Prípadová štúdia Tomski&Polanski

V štúdiu Tomski&Polanski žijú tvorbou ilustrácií: vďaka iDokladu majú pre svoju vášeň viac času

Keď sa Luke Tomski a Ilona Polanski stretli, nevedeli, či sa ilustrátorstvom uživia. Dnes majú vlastné štúdio Tomski&Polanski, prvý kamenný obchod s ilustráciami v Česku i e-shop a tvoria pro hollywoodske štúdiá, Nike, Škodovku či knihy Ladislava Ziburu. A pretože toho naozaj robia veľa, iDoklad im pomáha udržiavať prehľad vo všetkých predajoch a faktúrach.
Čítajte ďalej
Luke Tomski a Ilona Polanski
Tomski&Polanski
Podnikateľ: Luke Tomski a Ilona Polanski Oblasť podnikania: Ilustrácia Web: tomskipolanski.com Zdieľať článok:

Našou najsilnejšou zbraňou je intuícia

Luke a Ilona začínali ako bežní ilustrátori, ktorí na zákazku tvorili kresby pre firmy alebo ilustrácie do kníh. Tak ako pre mnohých podnikateľov, aj pre nich boli začiatky drina. „Pre umelcov sú začiatky vždy ťažké. Aby sa uchytili, musia byť lepší než ostatní a musia sa snažiť, aby dostali vôbec nejaké zákazky. Preto sme zo začiatku brali všetko, pracovali sme po nociach a učili sa za pochodu v grafických programoch,“ spomína Luke Tomski.

Luke a Ilona majú obaja veľmi charakteristický štýl ilustrácií. Ilona pracuje s nadsádzkou, výraznými farbami a štylizovanými bacuľatými postavičkami. Pre Luka sú typické výrazné farebné palety, skryté symboly, cyklisti a motívy výrazných ľudských príbehov. „Keď si chce umelec nájsť vlastný štýl, musí kresliť, kresliť a kresliť. Jeho štýl postupne vykryštalizuje. Samozrejme, je tiež dôležité sledovať ostatných umelcov a inšpirovať sa,“ vysvetľuje Luke.

Hneď ako mali Luke a Ilona stály prísun zákaziek, osvedčilo sa im riadiť sa intuíciou. „Začali sme mnoho zákaziek odmietať a vyberať projekty, za ktorými nás to vnútorne ťahalo, i keď napríklad neboli tak dobre zaplatené. Nakoniec sa nám to ale vždy oplatilo, pretože na tieto na prvý pohľad obyčajné zákazky nadväzovali veľké a krásne projekty,“ opisuje Luke.

blank

Prvý obchod s ilustráciami v Česku

Lukovi a Ilone sa stále častejšie stávalo, že od nich ľudia chceli pokresliť produkty a pre hotové diela si k nim chodili do ateliéru. To im vnuklo nápad založiť prvý český obchod s ilustráciami Illustrationshop, v ktorom predávajú tričká, plagáty, hrnčeky a ďalšie výrobky s vlastnými ilustráciami. Obchodík naplnený ilustráciami od podlahy po strop sídli v Prahe na Letnej a vytvorili preň aj e-shop.

„Stále tvoríme ilustrácie na zákazku, ale vďaka Illustrationshopu môžeme predávať aj ilustrácie, ktoré si vytvoríme na vlastný popud,“ vysvetľuje Luke Tomski. Spolu s Ilonou tvorili ilustrácie pre veľké značky ako Nike, Vodafone či Škodovku. Pyšní sú ale aj na spoluprácu so zahraničnými hollywoodskymi produkciami, Eurosportom alebo londýnskym magazínom Culture Trip. Českí čitatelia ich ilustrácie často vidia aj na obálkach kníh, napríklad na obľúbených cestopisoch Ladislava Ziburu.

blank

Vďaka iDokladu máme prehľad v príjmoch z obchodu, e-shopu aj zákaziek

Keď Luke vystavoval faktúry za prvé ilustrátorské zákazky, tvoril faktúry sám v grafických programoch. „Naše prvé faktúry síce vypadali pekne, ale nebol v nich systém a trávili sme ich tvorbou veľa času. Taktiež sme v tej dobe začali riešiť obchod a e-shop, a preto som musel nájsť efektívnejšie a čo najjednoduchšie riešenie,“ spomína Luke. Vtedy Luke objavil zmienku o iDoklade na serveri CzechCrunch a zistil, že je to presne to riešenie, ktoré pre štúdio Tomski&Polanski hľadali.

V iDoklade ručne vystavujú faktúry za ilustrátorské zákazky aj objednávky z e-shopu. Tvorba faktúry im zaberie zhruba minútu, pretože veľkú časť údajov vyplní iDoklad automaticky. „Provider nášho e-shopu bohužiaľ neumožňuje prepojenie s fakturačnou aplikáciou, takže tento proces zatiaľ nemôžeme automatizovať, ale v iDoklade je tvorba faktúr tak rýchla, že to bez problémov zvládame aj ručne,“ vysvetľuje Margaréta Tomek, Lukova manželka, ktorá má na starosti e-shop a kamenný obchod.

V Illustrationshope využívajú pokladničný systém Profi Účtenka, ktorý majú s iDokladom prepojený, takže všetky nákupy v e-shope sa im automaticky prepíšu do iDokladu. „Je fajn vidieť všetky príjmy na jednom mieste. Vieme, čo nám vynáša najviac, a môžeme sa kedykoľvek pozrieť a zistiť, ktoré plagáty sa predávajú najviac alebo ktoré faktúry ešte nemáme preplatené,“ vysvetľuje Margaréta.

blank

„Ako vizuálne orientovaní ľudia oceňujeme aj to, že je aplikácia prehľadná pre laikov a faktúry vyzerajú profesionálne. V nastavení sme si vyladili farebné prevedenie faktúr a vložili logo. Radi používame aj QR kódy na platenie a iDoklad ich na naše faktúry dopĺňa automaticky, čo je paráda,“ dodává Luke.

Sloboda a bohémsky život

„Na práci freelance ilustrátora si najviac cením tvorivú slobodu,“ vysvetľuje Luke Tomski. „Som pánom svojho času a môžem vypnúť, kedykoľvek sa rozhodnem. Navyše môžem brať zákazky, ktoré sú pre mňa zaujímavé a budovať si portfólio. Je to v podstate bohémsky život, čo ma veľmi baví. A vďaka iDokladu nemusíme sedieť hodiny nad faktúrami a máme viac času na tvorbu.“ 

„Mýtov okolo prvej pomoci je v spoločnosti stále nezdravo veľa,” upozorňuje Petr Urban z Akadémie dobrovoľných záchranárov
Petr Urban I Akademie dobrovolných záchranářů