Prípadová štúdia spoločnosti Uncle Baker

V pekárstve Uncle Baker majú vďaka iDokladu viac času na objavovanie dokonalých žemlí

Pekárstvo Uncle Baker založil Lukáš Filípek, majiteľ úspešnej brnenskej burgrárne Pablo EscoBar. Nedarilo sa im pre burgery nájsť spoľahlivého dodávateľa kvalitných žemlí, tak sa do ich pečenia pustili sami a dnes dodávajú desiatkam ďalších reštaurácií. Svoje pečivo neustále zdokonaľujú a aj vďaka iDokladu na to majú čas.
Čítajte ďalej
Lukáš Filípek
Uncle Baker
Podnikateľ: Lukáš Filípek Oblasť podnikania: pekáreň špecializovaná na americké pečivo Web: unclebaker.cz Priemerný počet faktúr za mesiac: 150 Zdieľať článok:

Nenašli sme kvalitné žemle, tak sme si ich upiekli sami

Len máloktorý Brňák nepozná podnik Pablo EscoBar pomenovaný podľa legendárneho kolumbijského narkobaróna. Lukáš Filípek ho otvoril na jeseň 2013 ako koktejlový bar a reštauráciu. Ale neskôr sa rozhodol, že z EscoBaru urobí najlepšiu burgráreň v Brne a okolí. Lenže dokonalý burger nie je len o kvalitnom mäse – v EscoBare rýchlo zistili, že nájsť spoľahlivého dodávateľa dobrých žemlí je tvrdý oriešok.

„Aj keď k nám žemle dorazili v 60 % prípadov v pohode, v tých zvyšných boli spľasnuté alebo moc vykysnuté. Takto to nešlo, chceli sme robiť perfektné burgery sedem dní v týždni,” spomína Lukáš Filípek. A tak vzniklo pekárstvo Uncle Baker, v ktorom si začali sami vyrábať americké pečivo (žemle na burgery, toasty a hotdogy) bez chémie a konzervantov – z naozajstného masla.

„Nikto z nás nie je pekár. Proste sme sa naučili všetko potrebné na to, aby sme vytvorili tú najlepšiu žemľu k burgerom. Postup sme ladili asi pol roka. Než sme boli s výsledkom spokojní, vyhodili sme zhruba 6-tisíc žemlí,” opisuje Lukáš Filípek. „Ale aj teraz vieme, že je stále čo vylepšovať. Chuť a konzistenciu už máme vyladenú, stále ale pracujeme na dokonalom vzhľade.”

blank

Žemľami zásobujú najlepšie burgrárne a zbierajú trofeje

Keď už boli v Uncle Baker so svojimi žemľami spokojní, rozhodli sa ponúknuť ich aj ostatným reštauráciám. Predsa len z vlastnej skúsenosti vedeli, že v okolí Brna nikto nerobí tak dobré žemle do burgerov ako oni. Z pekárne pre jednu reštauráciu sa tak stalo profesionálne pekárstvo, ktoré dnes dodáva do zhruba 50 podnikov. Okrem amerického pečiva dnes ponúkajú aj mleté mäso od vlastného mäsiara, omáčky alebo domáce cibuľové krúžky.

„Odberajú od nás reštaurácie, ktoré chcú pečivo v najvyššej kvalite a záleží im na tom, čo u nich ľudia jedia. To ma na tej práci baví najviac. Že môžem piecť pre podniky, ktoré sú na rovnakej vlne ako my,” hovorí Lukáš.

Žemle od Uncle Baker pravidelne oceňujú aj porotcovia na burger festivaloch, ktoré Lukáš Filípek s tímom EscoBaru obchádza. Aj vďaka žemliam sa ich burgery pravidelne umiestňujú na stupňoch víťazov„O vavríny často bojujeme s burgrárňami, ktoré odberajú naše žemle. Takže asi pečieme naozaj dobre,” hovorí pyšne Lukáš.

Faktúry vystavené za pár sekúnd

Keď v Uncle Baker začali piecť pre ďalšie reštaurácie, museli začať riešiť faktúry„Vedeli sme, že nepotrebujeme komplikovaný účtovný systém, ale stačí nám jednoduchý fakturačný nástroj. Tak sme napísali do Googlu „fakturačný nástroj” a vyskočil nám iDoklad,” spomína pán Filípek starší – Lukášov otec, ktorý v Uncle Baker rieši fakturáciu.

V Uncle Baker si stiahli skúšobnú verziu a čoskoro mali jasno v tom, že presne toto hľadali. „Úžasne nám to šetrí čas. Vystavujeme okolo 150 predajok a 100 faktúr mesačne a vďaka iDokladu strávime pri každom doklade maximálne pár sekúnd,” opisuje pán Filípek starší. Tak rýchlo vystavujú faktúry vďaka tomu, že majú v iDoklade uložené:

  • fakturačné údaje prevádzok, do ktorých dodávajú,
  • druhy tovaru,
  • a cenníky pre jednotlivých odberateľov.

Keď pán Filípek starší vystavuje faktúru, vyberie len odberateľa (v tom mu pomôže našepkávač) a položky tovaru zo zoznamu. Všetko ostatné za neho iDoklad doplní sám. Potom už len raz za mesiac vyexportuje doklady pre externú účtovníčku a pošle jej ich e-mailom.

blank

Menej sedenia nad faktúrami, viac ládovania do pece

S každou faktúrou vystavenou v iDoklade majú v Uncle Baker viac času na zdokonaľovanie pečiva aj samotné pečenie„Do budúcna plánujeme zaobstarať novú pec, aby sme vyladili vzhľad žemlí. Tiež pracujeme na nových žemliach pre vegánske burgrárne. Aktuálne máme plné kapacity, takže sme radi za každý nástroj, ktorý nám uľahčí prácu, a iDoklad je v tomto pecka,” uzavrel Lukáš Filípek.

Filmári z Overhere fakturujú vďaka iDokladu z terénu a natáčajú s čistou hlavou
Overhere I