Dátum publikácie 17. 07. 2017 Zdieľať článok

Nastavte si pravidelnú faktúru a mesačne ušetríte desiatky minút

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 1
Náhledový obrázek

Vystavujete stále tie isté faktúry? Či už sú to doklady za úhradu nájomného alebo pravidelne dodávaný tovar, nastavenie pravidelnej faktúry v iDoklade vám mesačne ušetrí desiatky minút. Je to jednoduché, za pár minút máte po opakujúcich sa starostiach.

Najskôr vytvorte vzor pravidelnej faktúry. Môžete tak urobiť z existujúcej faktúry alebo vytvorením nového vzoru v zozname pravidelných faktúr.

Vytvorenie vzoru v zozname pravidelných faktúr

1. Na záložke Predaj alebo cez žltú ikonu + vyberte možnosť Pravidelná faktúra.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad

2. Zadajte Názov vzoru. Slúži len pre vašu orientáciu v iDoklade, na faktúre nebude uvedený.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad - Názov vzoru

3. Nastavte termín Prvého vystavenia. K vybranému dátumu iDoklad pripraví prvú faktúru. Od tohto dňa sa budú počítať aj termíny vystavenia nasledujúcich faktúr. Pokiaľ v poli necháte aktuálny dátum, iDoklad odošle prvú faktúru hneď po uložení vzoru.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad prvé vystavenie

4. Zvoľte, ako často budete faktúru vytvárať a posielať. Možnosť Opakovať každý ponúka voľbu intervalu po dňoch, týždňoch alebo mesiacoch. Ak máte strach z rozdielnej dĺžky mesiaca, môžete nastaviť variant K poslednému dňu v mesiaci. Faktúry bude iDoklad automaticky vytvárať a posielať posledný deň v mesiaci.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad nastavenie opakovania

5. Voľbou Typy ukončenia určujete, kedy iDoklad prestane pravidelné faktúry vystavovať. Ak napríklad viete, že klientovi budete dodávať tovar ešte v ďalších ôsmich dodávkach, vyberiete si možnosť Po počte vystavení. Objaví sa políčko Počet vystavení, do ktorého zadáte číslo 8. Údaj môžete kedykoľvek zmeniť a navyše vám iDoklad hneď ukáže, koľko faktúr z nastaveného počtu už vystavil.

Ďalšia možnosť predstavuje typ ukončenia Po dátume. Bude sa vám hodiť vtedy, ak máte s klientom dohodnutú spoluprácu napríklad do konca roka. V poli Dátum ukončenia zvolíte termín zaslania poslednej faktúry – v tomto prípade 31. december.

A pokiaľ neviete, ako dlho budete faktúry vystavovať, zvoľte možnosť Nikdy. Vystatovanie faktúr zrušíte úpravou opakovania (Po počte či Po dátume) alebo zmazaním šablóny.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad typ ukončenia

6. Vyberte si, komu budete faktúru posielať. Vopred sme vám nastavili možnosť Odoslať e-mailom odberateľovi a Odoslať na môj e-mail. Ak však chcete, môžete zaškrtnutím tretieho boxu posielať faktúru aj priamo vašej účtovníčke.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad - odoslanie e-mailom

7. Ostáva už len vyplniť polia Odberateľ, Spôsob úhrady, Bankový účet, Rad, Typ dokladu a Splatnosť.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad vyplnenie polí

8. Ak chcete nastaviť aj ďalšie podrobnosti, kliknite na záložku Viac podrobností a vyplňte napríklad text pred a za položkami faktúry alebo nastavte pevný variabilný symbol. Nakoniec vyplňte Položky faktúry a šablónu nezabudnite Uložiť.

Pravidelné faktúry v online fakturácii iDoklad nastavenie podorobností

Natavenie podľa existujúcej faktúry

1. Vyberte si zo zoznamu faktúru, ktorá vám poslúži ako vzor a zvoľte možnosť Pravidelná.

Pravidelná faktúra v online fakturácii iDoklad

2. Postupujte podľa návodu vyššie až k šiestemu bodu. Siedmy bod máte už dopredu vyplnený podľa faktúry, ktorú ste si vybrali ako vzor.

3. Pripravenú šablónu pravidelnej faktúry Uložte.

Súvisiace články

Návod: ako si v mobilnej aplikácii iDoklad nastavíte cenník a sklad

21. 05. 2021 2 minúty čítania 0
Prečítať článok

Návod: ako mobilnú aplikáciu iDoklad prepojíte s bankovým účtom

21. 05. 2021 3 minúty čítania 0
Prečítať článok