Prípadová štúdia spoločnosti Poner

„Osloviť celebrity a nadviazať s nimi spoluprácu nemusí byť také ťažké. A hneď ste viac vidieť,” povzbudzujú všetkých podnikateľov Jakub a Nikol z návrhárskeho ateliéru Poner

Mladá súrodenecká dvojica Jakub a Nikol Poneroví sa do popredia českej návrhárskej scény dostala raketovou rýchlosťou. Začínali so zdobenou bielizňou, ktorú sami predávali po večeroch tanečniciam. Zápal pre módu a energia venovaná tomu, čomu veria, ich nikdy neopustili. Dnes sa v ich modeloch prechádzajú celebrity po červených kobercoch. Príbeh českej návrhárskej značky Poner a rady ich zakladateľov sú inšpiráciou pre každého podnikateľa.
Čítajte ďalej
Jakub a Nikol Poneroví
Poner
Podnikateľ: Jakub a Nikol Poneroví Oblasť podnikania: česká návrhárska značka Web: ponerofficial.com Zdieľať článok:

Pochádzate z textilného mesta Liberec, mali ste vďaka tomu nejakú návrhársku prípravu?

Jakub: Babička bola krajčírka, veľa šila a mne sa páčilo pozorovať ju pri práci so šijacím strojom. Stále som jej pozeral pod prsty. Šila aj veľa oblečenia pre mňa a pre Nikol. Ale textilný aj šperkársky priemysel už v tom čase v Liberci zanikal.

Začiatok môže byť niekedy dielom náhody

Nikol sa presťahovala za bratom do Prahy, bývali spoločne v malom byte. Na jednej párty Nikol zaujalo, že oblečenie tanečníc pôsobí tak lacno a nikto s tým nič nerobí. Rozhodla sa teda zaplátať dieru na trhu. Začala vyšívať spodnú bielizeň, zdobiť ju kvalitnými korálkami a kamienkami. Po večeroch s Jakubom obchádzali kluby a svoje ručne zdobené kúsky predávali.

A obchodu sa darilo. Ale práce mali nad hlavu, zdobenie postupovalo pomaly a vznikajúci podnik bral obom každú voľnú minútu. Relaxácia a vypnutie neboli na programe dňa, v malom byte sa kopili látky aj hotové kúsky a keď sa náhodou našla chvíľa na zastavenie a kávu, aj tak na oboch z rohu hľadela krajčírska panna s rozrobeným modelom.

Verili ste od začiatku, že s vyšívanou spodnou bielizňou vzbudíte taký ohlas?

Nikol: Rozhodne!
Jakub: Nikol bola presvedčená, že vďaka nej okamžite zbohatneme.
Nikol: Ja som bola hlavne prekvapená, že nikto túto dieru na trhu ešte neobjavil. Alebo možno objavil, ale nikto to nerobil tak precízne podľa mojich predstáv, tak som sa do toho chcela pustiť. Bola som do toho ohromne zapálená.

A keď sa okamžité zbohatnutie nedostavilo, ovplyvnilo vás to?

Nikol: Nie, my sme tomu naplno verili.
Jakub: Bez nadšenia a dôvery by sa to ani robiť nedalo. Ja si aj teraz pri práci vlastne najlepšie odpočiniem, je to pre mňa niečo, čo ma nabíja, čo mám rád. A čomu naplno verím.

blank

V začiatkoch nebol čas na oddych. Dnes sa súrodencom Ponerovým darí aj odpočívať.

Jakub, ako vznikajú vaše šaty?

Keď navrhujem novú vlastnú kolekciu, tak tvorím dosť organicky. Všetko vzniká v priebehu práce. Mám víziu, ale tá sa upravuje, prichádzajú nové nápady. Obrázok modelu teda kreslím až spätne. Keď ale vymýšľam napríklad šaty pre budúcu nevestu, tak kreslím vopred, aby mala zákazníčka predstavu a mohla víziu upravovať. Žiadny nákres ale nie je úplne presný. Čipka, korálky, zdobenie – všetko vyzerá trochu inak v nákrese a reálne na postave.

Nikol a Jakub sú súrodenci, ktorí prepadli móde a rozhodli sa vybudovať módnu značku. Obaja sa skvelo dopĺňajú a zatiaľ čo Jakub je nenahraditeľný pre svoju kreativitu a neuveriteľný zmysel pre detail, Nikol sa stará o komunikáciu s klientmi a vlastný predaj.

Ich práca sa prelína napríklad pri výbere látok alebo pri konzultáciách strihov či zdobenia. Pracujú ako tím, ktorý dokáže využiť potenciál toho druhého a vďaka tomu od vzniku značky v roku 2015 získali za veľmi krátky čas pozornosť a rešpekt verejnosti.

Nájdete len veľmi málo prestížnych spoločenských akcií, na ktorých sa neobjaví niekto v šatách s rukopisom značky PONER.

Nikol, navrhujete tiež?

Len príležitostne, viac sa venujem marketingu, v tom som sa našla. Keď navrhujem, tak sú to jednoduchšie, menej zdobené kúsky.

Poner a iDoklad

S iDokladom fakturujú od roku: 2017
Využívané predplatné: Obľúbené
Najobľúbenejšie funkcie: Jednoduché vyhľadávanie starších faktúr

Prečo sú pre Poner väčšinou typické čipky, korálky a podobné tradičnejšie zdobenie?

Jakub: Páčia sa mi zdobené veci, mám k nim vzťah. A dokážu vás odlíšiť. Nikdy by som ale nenavrhol niečo, čo by bolo príliš extravagantné a nenositeľné. To je dôležité, aby sa oblečenie dalo nosiť.
Nikol: Ja si myslím, že náš štýl je dobre rozpoznateľný, ale zároveň máme príjemnú mieru zdobenia, takú nositeľnú.

Jakub, ako vyberáte materiály, z ktorých tvoríte?

Na prvom mieste je kvalita. A to bez výnimiek. Nikdy by som nepoužil látku len kvôli tomu, že má pekný vzor, pokiaľ by som si nebol istý jej kvalitou. Niekedy síce menej kvalitnú látku kúpim, ale šijem z nej len skúšobné strihy. Keď vidím, že vzor funguje, môžem ho nechať potlačiť na kvalitný materiál.

blank

Poner vytvára aj originálne podväzkové pásy pre nevesty. Dodávajú ich aj s ploskačkou. Nielen nastávajúci manžel, ale aj manželka občas potrebuje glg niečoho silnejšieho na guráž.

Ktorý z ušitých kúskov je váš najobľúbenejší?

Jakub: To je ťažké rozhodnúť. Ale asi sú to šaty Veroniky Kopřivovej, priateľky Jaromíra Jágra. Mala ich na sebe na festivale v Karlových Varoch.
Nikol: Ja žijem okamihom. Takže je to najčastejšie ten kúsok, ktorý práve šijeme. Celý proces vzniku nových šiat veľmi prežívam.

40 zlatých slávi(č)kov

Značka Poner vstúpila do povedomia širšej verejnosti aj pri odovzdávaní Českého slávika v roku 2016. Víťaza Karla Gotta, ktorý bol v čase vyhlasovania v nemocnici kvôli problémom s chrbtom, zastúpila pri preberaní cien jeho desaťročná dcéra Charlotta.

Pre cenu prišla v šatách z dielne Poner. Nežný princeznovský model zdobili výšivky slávičkov z pravého zlata. A nie náhodou ich bolo 40.

Práve toľko cien už mal Karel Gott doma a mamička Charlotty v ten rok oslavovala 40. narodeniny.

Ako vnímate vkus českých žien?

Jakub: Keď ich porovnáte napríklad so Slovenkami, tak nie sú zďaleka tak odvážne. Slovenky si nádherné zdobené šaty vezmú aj cez deň. Vedia sa v nich cítiť dobre a vďaka tomu na nich vyzerajú tak prirodzene. Pôsobia omnoho viac žensky. České ženy sa veľmi pozerajú na to, či by niečo už nebolo „moc”.
Nikol: Všeobecne sa medzi českými ženami nájde mnoho takých, ktoré sa obliekajú pekne, majú vkus, ale súhlasím s Jakubom, že sa niektoré kúsky skrátka boja nosiť. Mnoho z nich bude radšej za šedé myšky, necítia sa dobre, keď majú vystúpiť z davu.

Snažíte sa s tým českým ženám nejako pomôcť?

Jakub: Často sa nám stáva, že odporučíme žene nejaký model šiat. Najprv o tom nechce ani počuť. Hovorí, že by jej to v nich nepristalo, že by v takom modely nevyzerala dobre. Keď si ho ale vyskúša, tak na seba mnohokrát len prekvapene pozerá do zrkadla a hovorí „wow”. To je potom krásny pocit.

„Naše zdobené tenisky často vyberajú pre svoje priateľky alebo manželky muži ako prekvapenie.“

Nikol Ponerová

Nebáli sa experimentovať a pustili sa napríklad do výroby luxusne zdobených tenisiek. Tie si obľúbili aj nevesty.

Veľa spolupracujete so známymi osobnosťami. Je nejaký trik, ako si celebrity získať na svoju stranu?

Nikol: Asi najdôležitejšie je uvedomiť si, že sú to rovnakí ľudia ako všetci ostatní. Potom stačí zdvihnúť telefón a zavolať im.
Jakub: Spolupráca s celebritami hlavne môže byť obojstranne výhodná, často potrebujú oni vás rovnako ako vy ich. Takže sa nebojte ozvať sa im.

Keď sa dostanete k niekomu známemu, ako postupujete ďalej?

Nikol: Väčšinou sa osobne stretneme. Porozprávame sa, zistíme, či to môže vzájomne klapať, či si sadneme. A keď áno, tak je vlastne hotovo.

Čo vás na začiatku podnikania prekvapilo najviac?

Jakub: Ja som mal jeden taký väčší šok. Prekvapilo ma, ako je prostredie módneho návrhárstva konkurenčné. Ako si všetci strážia „to svoje”. Pritom mi celá tá rivalita príde skôr smiešna. Práce je dosť pro všetkých a náš český rybníček je taký malý, že na seba aj tak stále všetci narážame.
Nikol: Ja som bola najviac prekvapená zo všetkej administratívy okolo. Vlastne som ani nevedela, ako sa vystavuje faktúra za tovar, a nie ešte že by som niekedy riešila DPH.

blank

Pre Jakuba a Nikol Ponerových sú typické výšivky, čipky, korálky a kamienky.

Nikol, ako ste tú administratívnu smršť zvládli?

Veľmi mi pomohla kamarátka, ktorá pracovala pre účtovnícku kanceláriu. Rýchlo som pochopila, že na toto bunky nemám, a tak som väčšie starosti nechala na odborníkoch. Potom som ale objavila iDoklad a aspoň čiastočne sa to zlepšilo.

Čo vám na iDoklade vyhovuje najviac?

Že je intuitívny, všetko v ňom dobre nájdem. Faktúry sú zoradené prehľadne a vystavené doklady vyzerajú pekne. To je veľké plus oproti programu, s ktorým som začínala.

Aké máte s Ponerom momentálne plány?

Jakub: Najskôr dorobíme nový showroom. Presťahovali sme sa sem na Maiselovu ulicu len nedávno a chceme tu zriadiť miesto, kam by si záujemci mohli prísť vyskúšať modely aj bez objednania. Naviac naším snom je mať ateliér priamo na Pařížské. Už sme sa jej dosť priblížili.
Nikol: Plánujeme sa tiež rozšíriť viac za hranice. Nadviazať kontakty so zahraničím.

Vďaka iDokladu ma začalo baviť fakturovanie, hovorí zakladateľka magazínu Akčné ženy Martina Novotná
Martina Novotná I Akčné ženy