Prípadová štúdia Levanduland

Podnikanie v poľnohospodárstve je náročné, ale uskutočniteľné, približuje život s levanduľovým poľom Simona Slobodová

Prvú úrodu zbierali v roku 2014, nemal im kto poradiť, všetko sa učili za pochodu z internetu, kníh a vlastných chýb. Projekt Levanduľa zo Záhoria sa stretol s nadšenými ohlasmi okolia – niečo také na Slovensku ešte nebolo. Dnes pod značkou Levanduland predávajú fialové dobroty, pole využívajú aj na ďalšie účely a dokazujú, že podnikanie v poľnohospodárstve má budúcnosť.
Čítajte ďalej
Simona Slobodová
Levanduland
Podnikateľ: Simona Slobodová Oblasť podnikania: pestovanie levandule a výroba levanduľových produktov Web: levanduland.sk Zdieľať článok:

Mal na začiatku projektu niekto skúsenosti s podnikaním v poľnohospodárstve?

Skúsenosti s podnikaním sme mali, ale v iných odboroch. Ja som v čase našich začiatkov ešte študovala archeológiu, takže s poľnohospodárstvom som mala spoločné iba nadšenie pre prácu vonku. Bolo pred nami veľa učenia a hlavne chýb.

blank

Aké chyby ste kvôli nedostatočným skúsenostiam urobili?

Prvých niekoľko tisíc sadeníc sme zasadili príliš blízko pri sebe. Takže keď narástli, museli sme ich ručne presádzať. Prvá úroda, ktorú sme prácne ostrihali a pozbierali, zase neudržala požadovanú vôňu. Zručnosť okolo sušenia a skladovania prišla až s ďalšími zbermi.

Čo by ste odporučili tým, ktorí sa do podnikania v poľnohospodárstve chcú pustiť?

Pestovanie akýchkoľvek plodín je fyzicky a časovo náročné a rizikové. Nikdy neviete, či vám úrodu nezničia škodcovia alebo zlé počasie. Vaše sily a vložené financie majú neistú návratnosť.

Dôležité je nepodceniť prieskum trhu. Zistite si, či o vaše produkty bude záujem. Nezabúdajte ani na dlhodobú víziu, pretože úroda väčšinou nevyrastie v priebehu jednej sezóny. Podnikanie v poľnohospodárstve vyžaduje taktiež veľkú sebadisciplínu, odhodlanie a dostatočne veľký vstupný kapitál.

blank

Vnímate v poľnohospodárstve rozdiel medzi ženami podnikateľkami a ich mužskými náprotivkami?

Každý má v podnikaní čo ponúknuť a u nás vo firme sa výborne dopĺňame. Som rada, že podnikám v dobe, keď sa stereotypy ohľadom podnikania postupne strácajú. Jediná diskriminácia, s ktorou som sa na Slovensku stretla, bola veková. Niekoľkokrát sa mi stalo, že mi niekto kvôli môjmu nízkemu veku tykal alebo nepodal ruku.

blank

Čo z podnikateľského sveta vás najviac prekvapilo?

Nevedela som, ako si predstaviť proces vstupu produktov do obchodnej siete. Dnes už viem, že pre malú začínajúcu firmu je to veľmi náročné.

A ako ste si poradili s nariadeniami štátu?

Z času na čas sa vyskytne nejaký nový slovenský byrokratický nezmysel, s ktorým si musíme poradiť. Všeobecne však máme so slovenskými úradmi pozitívne skúsenosti. Vždy sa nám snažili vyjsť v ústrety. Páči sa im, na čom pracujeme a čo u nás vytvárame.

Začali ste sa vďaka podnikaniu pozerať na potravinársky priemysel iným spôsobom?

Ešte viac si všímam, koľko nekvalitných potravín sa dostáva do slovenských obchodov. Napriek masívnej osvete veľké množstvo ľudí nečíta etikety, nechajú sa zlákať nižšou cenou alebo väčším objemom na úkor kvality.

blank

Prispievate k osvete o rozdieloch v kvalite potravín?

Stravovanie je pre mnohých ľudí citlivou témou. Snažíme sa ju otvárať na našich sociálnych sieťach alebo pri osobnej komunikácii na veľtrhoch a výstavách. Za problém považujem nízke povedomie zákazníkov o tom, čo je zdravé, aký je pôvod potravín, čo sa skrýva za prídavnými látkami, sladidlami a ako nájsť zdravú alternatívu.

Jesť zdravo na Slovensku nie je problém, na pultoch pribúdajú aj kvalitné suroviny, na vzostupe sú tiež regionálne produkty. Tie dostávajú miesto i vo veľkých reťazcoch v rámci takzvaných lokálnych pultov. Mám radosť, že aj naše levanduľové dobroty tam zákazníci nájdu.

blank

Prečo ste sa rozhodli práve pre levanduľu?

Levanduľa je podľa nás jedinečná bylinka, ktorá má takmer nekonečné možnosti využitia. Je našou dlhodobou vášňou. S jej pomocou sme chceli vytvoriť príjemné miesto, kde by sme si mohli po práci aktívne oddýchnuť. Podnikateľský zámer prišiel až neskôr.

blank

Aké produkty z levandule vyrábate?

V portfóliu máme levanduľové sirupy, džemy a pikantnejšie omáčky na grilovanie, ktoré zvýraznia mäso alebo syry. Sirupy sa hodia aj do mojita a ďalších miešaných nápojov. Vyrábame aj jemné šumivé víno. Asi najobľúbenejším produktom je levanduľový likér a od konca leta ponúkame aj levanduľovú limonádu.

Ovocie do džemov a sirupov odoberáme, s výnimkou pomarančov, len od slovenských dodávateľov. Takže u nás zákazníci presne vedia, odkiaľ suroviny pochádzajú.

blank

Využívate levanduľové polia aj na iné účely než na pestovanie rastliniek?

Rozkvitnutá levanduľa láka množstvo návštevníkov. Preto v čase hlavnej sezóny ponúkame termíny na organizovanie súkromných akcií. Prevláda rodinné a svadobné fotografovanie alebo pikniky. Na fotenie aj posedenie ponúkame krásne rekvizity v provensálskom štýle.

Tento rok sme organizovali už štvrtý Deň otvorených dverí a samozberu. Návštevníci sa na rozkvitnutom poli vyfotili, natrhali si levanduľu, posedeli na lavičkách, alebo vyskúšali dobroty s levanduľou. Táto akcia priláka každoročne približne 4 tisíc ľudí.

blank

Čo vám najviac uľahčuje podnikanie?

V dnešnej dobe sú to predovšetkým sociálne siete. Levanduľa je fotograficky veľmi príťažlivá, preto na sociálnych sieťach priťahuje veľa pozornosti.

Na čo iDoklad vo firme využívate?

Denne s ním vystavujeme bežné aj zálohové faktúry. Keď potrebujeme, tak si spolu s dokladom vytlačíme ešte dodací list.

Dosť využívame aj cenníky a cenové ponuky. Je pre nás pohodlné, že obchodným partnerom cez iDoklad pošleme ponuku, od ktorej sa odvíja celá spolupráca. Pridávame ich aj k zmluvám o spolupráci.

blank

Čo by ste v iDoklade vylepšili?

Naša banka zatiaľ nemá prístupné automatické párovanie platieb, preto teraz potvrdzujem zaplatené faktúry ručne. Vďaka tomu mám však prehľad o najlepších odberateľoch, dlžníkoch alebo faktúrach po splatnosti. Až to pôjde automaticky aj s našou bankou, bude to ešte lepšie.

„Čierne remeslo musíte milovať. Potom vás dostane a nepustí,” hovorí Milan Michna z Kovářského společenstva
Milan Michna I Kovářské společenstvo