Dátum publikácie 10. 11. 2023 Zdieľať článok

Nový export dokladov do Pohody uľahčí spoluprácu s účtovníkmi

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 5
Náhledový obrázek
Prekopali sme prepojenie iDokladu s účtovným systémom Pohoda. Teraz ho nastavíte za pár sekúnd. Po novom už tiež nehrá rolu, ktorú verziu Pohody účtovník používa ani aké doklady chcete exportovať. Vďaka tejto novinke ušetríte čas aj energiu. Zistite, ako funguje export faktúr, predajok a ďalších dokladov.

Buď export urobíte vy, alebo účtovník

Záleží, ako to máte s účtovníkom nastavené. Ak má prístup do vášho iDokladu, nemusíte vôbec nič riešiť – prihlási sa k vášmu účtu, doklady si stiahne podľa ďalej uvedeného návodu a nahrá ich do Pohody vo chvíli, keď sa mu to najviac hodí.

Zmenu oceníte, aj keď zvyknete odovzdávať doklady účtovníkovi e-mailom, na USB alebo prostredníctvom zdieľaného disku. Administratívu sme totiž znížili na úplné minimum.

Odbúrali sme doterajšie obmedzenia. V praxi to prináša 2 výhody:

  1. Doklady sa dajú ľahko exportovať do akéhokoľvek typu Pohody.
  2. Jedným kliknutím si vy alebo účtovník vyberiete, aký typ dokladov chcete exportovať.

blank

Stačí pár kliknutí a doklady sú v zipe

Export dokladov je naozaj intuitívny. Do sekcie Nastavenia → Aplikácie sme pridali novú záložku Export. Keď na ňu kliknete, máte možnosť zvoliť obdobie a typ dokladov – napríklad september 2023, faktúry vydané a dobropisy. V zátvorke za každým typom dokladu vidíte, o koľko kusov ide.

Posunutím tzv. checkboxu označíte doklady ako exportované. To je informácia pre vašu evidenciu, aby ste s rovnakými dokladmi nepracovali dvakrát a vyhli sa v účtovníctve duplicitám.

Ak exportujete stovky alebo tisícky dokladov, máme ďalšiu dobrú správu. Predtým export zabral aj desiatky minút. Po úpravách to sú maximálne desiatky sekúnd. Dokumenty vo formáte XML sa totiž sťahujú do „zazipovaného“ súboru, takže sú rádovo menšie.

S dokumentmi v zipe ďalej pracuje účtovník

Po stiahnutí pošlete „zazipovaný“ súbor svojmu účtovníkovi. On si faktúry, dobropisy či iné dokumenty tzv. extrahuje, importuje do Pohody a pustí sa do práce.

Čo zmena prináša účtovníkovi a prípade aj vašej spolupráci?

  • Z iDokladu je možné exportovať všetky doklady (nielen vydané faktúry ako doteraz).
  • Je jedno, ktorú verziu Pohody účtovník používa.
  • „Zazipované“ súbory sú malé, takže ich ľahko pridáte ako prílohu k e-mailu.
  • Účtovník už nemusí používať (a aktualizovať) špeciálnu aplikáciu, ktorá doteraz prepojenie iDokladu s Pohodou umožňovala.

Všetko prebehne automaticky a za pár kliknutí, takže účtovník zvládne administratívu rýchlejšie, bez chýb a môže sa venovať práci s pridanou hodnotou.

Chystáme aj ďalšie novinky

Naši vývojári aktuálne pracujú na ďalšom zlepšení iDokladu. Môžeme prezradiť, že ide o jednoduchšiu evidenciu prijatých faktúr a všeobecne nákladov. Čoskoro vás budeme informovať o detailoch.

Ak máte nápad na ďalšie zlepšenie iDokladu, nenechajte si ho pre seba. Napíšte nám do komentárov a my zaradíme tie najlepšie do vývoja.

Súvisiace články

Lepší prehľad o podnikaní v mobilnej apke a nová možnosť podpisovania faktúr

03. 04. 2024 2 minúty čítania 2
Prečítať článok

Šablóny dokladov aj v mobilnej aplikácii

27. 11. 2023 2 minúty čítania 1
Prečítať článok