Dátum publikácie 28. 08. 2019 Zdieľať článok

[Novinky] Zavádzame prednastaviteľné šablóny

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Vypĺňanie rovnakých údajov na faktúry znovu a znovu má rád málokto. V iDoklade odteraz ušetríte čas vyplnením údajov do prednastaviteľných šablón. Podobne ako napríklad v internetovom bankovníctve. Prečítajte si viac o augustových novinkách v iDoklade.

Šetrite čas so šablónami dokladov

Vo svojom iDoklade si po novom môžete vytvárať predvyplnené vzory dokladov. Náležitosti faktúry si nastavíte raz a pri rovnakom type fakturácie nabudúce použijete šablónu. Kedy sa šablóny hodia? 

  • Keď fakturujete do zahraničia. Prednastavíte si bankový účet napr. v CZK, vložíte cudzojazyčné texty do polí pred a za položkami, vyberiete tlačovú zostavu v cudzom jazyku a nastavíte cudziu menu.
  • Pri fakturácii v režime prenesenej daňovej povinnosti. Na šablóne zvolíte Typ ceny Iba základ a prípadne zmeníte texty pred a za položkami.
  • Keď vystavujete doklad v cudzej mene s pevným kurzom. Na šablóne nastavíte cudziu menu, zaškrtnete možnosť Pevný kurz a zadáte ho do zobrazeného poľa.
  • Pri pravidelnej fakturácii rovnakých položiek rovnakým odberateľom. Vyberiete odberateľa a zadáte položky, ktoré pravidelne fakturujete ručne alebo z cenníka vrátane ich cien a počtu.

Ako šablónu vytvoríte? 

Choďte do Nastavení – Predaj – Šablóny.

01-sablony

Tu kliknite na Nová. 

Šablónu vytvoríte aj z už existujúcej faktúry. V detaile vystavenej faktúry, zálohovej faktúry alebo cenovej ponuky kliknite na Uložiť ako šablónu. Šablóny vytvoríte k vystavenej faktúre, zálohovej faktúre aj cenovej ponuke.

02-ulozit-ako-sablonu

Ako vytvoríte faktúru zo šablóny?

Tak, ako ste zvyknutí zvoľte vystavenie novej faktúry. V jej detaile potom nájdete vedľa číselného radu rolovaciu ponuku s názvom Šablóna. Po kliknutí vám vyjde ponuka s prednastavenými dokladmi. Napríklad Zahraničné faktúry alebo Prenesená daňová povinnosť. Je iba na vás, ako si šablóny nazvete. 

Šablóny môžete využiť len pri vystavovaní novej faktúry. Pri oprave už uloženého dokladu túto možnosť nemáte.

03-vyber-sablony

Tip iDokladu

V šablóne môžete nastaviť aj pevný variabilný symbol (pre všetky faktúry zo šablóny rovnaký) alebo pevný menový kurz (nebude sa aktualizovať na základe aktuálneho kurzu ECB). Toto nastavenie nájdete v detaile šablóny v ponuke Viac podrobností.


04-pevny-vs-kurz

Pri platbe predplatného už nemusíte hľadať kartu

Ďalšou novinkou, ktorú sme do iDokladu pridali, je možnosť zapamätania si karty. Pri platbe nového predplatného v poslednom kroku – Rekapitulácia objednávky – máte na výber tri spôsoby úhrady:

  • platbu kartou, 
  • okamžitý prevod peňazí z účtu – online 
  • alebo zálohovú faktúru.

Pri spôsobe úhrady kartou po novom nájdete checkbox Automaticky obnovovať predplatné, ktorým nastavíte alebo vypnete pravidelné obnovovanie predplatného na konci predplateného obdobia. Zaškrtnite checkbox a predplatné sa vám po uplynutí obdobia automaticky predĺži (na rovnaké predplatné a rovnakú dobu ako pri poslednej platbe). Suma sa vám automaticky strhne z karty a nemusíte si tak strážiť koniec predplatného.

05-automaticky-obnovovat-predplatne

Opakovanie platby kartou je možné samozrejme kedykoľvek zrušiť na záložke Moje predplatné vo vašom iDoklade.

06-automaticke-obnovovanie-zrusenie2

Ak chcete zmeniť predplatné, nechajte pri novom nákupe tlačidlo Opakovanie zaškrtnuté systém si zapamätá novú platbu v zadanej dĺžke trvania a bude ju opakovať. Ak necháte tlačidlo pri platbe nezaškrtnuté, žiadna ďalšia platba už sa vám z karty nestrhne. Platby sa prestanú opakovať aj v momente, keď zvolíte iný druh platby než kartou.

Súvisiace články

Lepší prehľad o podnikaní v mobilnej apke a nová možnosť podpisovania faktúr

03. 04. 2024 2 minúty čítania 2
Prečítať článok

Šablóny dokladov aj v mobilnej aplikácii

27. 11. 2023 2 minúty čítania 1
Prečítať článok