Prípadová štúdia spoločnosti Blakkwood Records

„Neviem, o koľkej by som chodil bez iDokladu spávať.“, hovorí majiteľ Blakkwood Records

Hudba naplnila jeho detstvo. Miroslava Štolfa k hudbe viedli rodičia, ktorí učili na Základnej umeleckej škole. O podnikaní nikdy nepremýšľal, no na to, aby sa svojej vášni mohol venovať, chcel si okolo seba vytvoriť čo najlepšie podmienky. Na hudobnej scéne sa však nenašlo vydavateľstvo podľa jeho predstáv.
Čítajte ďalej
Miroslav Štolf
Blakkwood Records
Podnikateľ: Miroslav Štolf Oblasť podnikania: hudobné vydavateľstvo Web: blakk.market Zdieľať článok:

V roku 2014 preto založil s Lukášom Jirkovským a Michalom Pokorným hudobné vydavateľstvo Blakkwood Records – firmu, ktorá vydáva hudbu a tvorí vlastnú módnu značku.

Miroslav Štolfa - rozhovor

„Našim hlavným cieľom je ponúknuť širokej verejnosti kvalitný zvuk za prijateľnú cenu. Vďaka tomu u nás môže nahrávať ktokoľvek, pokojne aj obyčajný chlapec z ulice, ktorý ide za svojím hudobným snom.“

Čo vás najviac lákalo na podnikaní?

Možnosť byť čo najviac nezávislý od okolia a všetko držať pevne vo svojich rukách.

A aké boli začiatky?

Vďaka rodičom a tomu, že som sa na hudobnej scéne pohyboval už skôr, táto brandža pre mňa nebola španielskou dedinou. Zato všetky náležitosti a povinnosti okolo firmy, to bolo neprebádané údolie. Kvôli obmedzeným znalostiam nám nejakú dobu trvalo zvládnuť administratívu alebo tiež pochopiť daňový systém. Na jednej strane to bolo otravné, no na druhej sa rád učím nové veci, a tak to bolo pre mňa aj určitou formou zábavy.

Teraz už administratívu zvládate?

Zvládame, no keď to hodnotím s odstupom času, príde mi to zbytočne zložité. Stojí nás to kopec energie, ktorá by sa dala presmerovať do kreatívnych činností. Ekonomike by to pomohlo určite viac, ako keď musia firmy riešiť ďalšie a ďalšie zákony. Štúdio vedieme len traja a všetci sa snažíme maximálne sústrediť na kreatívne činnosti, ktoré sú pre nás kľúčové. Každá administratívna novinka je preto záťažou.

Aká maličkosť vám počas pracovného dňa urobí najväčšiu radosť?

Po zime mi spravilo najväčšiu radosť pekné počasie. Jednoducho som sa zobral, odišiel z kancelárie a užíval si, ako svieti slnko a je úplne modrá obloha. Nabilo ma to energiou! Keby som to však mal zobrať celoročne, tak ma najviac poteší, keď nám napíše fanúšik alebo poslucháč, že si váži našu tvorbu. Hudbou dodávame ľuďom silu a energiu pre zdolávanie najrôznejších životných starostí. Pripomenie mi to, že vlastne aj ja robím svet trochu lepším miestom. A to je skvelý pocit.

Koncert Blakkwood Records

K hudobníkom sa Blackwood Records správa tak, ako kedysi chceli, aby sa spoločnosti správali k nim.

Ktoré nástroje podľa vás najviac uľahčujú podnikanie drobným živnostníkom?

Každý softvér, či aplikácia za rozumnú cenu, do veľkej miery podnikanie zjednodušuje. Hlavne v začiatkoch, kedy človek nemá istoty. Okrem iDokladu najčastejšie používam organizačnú aplikáciu Asana, kde si plánujem prácu a všetky úlohy na dennej báze. Plán mám aj na niekoľko týždňov dopredu. Niekto používa diár, niekto Google kalendár, ale mne je najbližšia táto aplikácia. Organizácia úloh je pre mňa kľúčová. Nič si nemusím pamätať a mám čistú hlavu pre kreatívne činnosti.

Používate ešte nejaké ďalšie?

Najskôr som používal Toggl, ktorý meria čas strávený prácou nad určitým projektom. Mal som ho skôr zo zvedavosti. Každopádne verím, že sa môže mnohým ľuďom hodiť. Pre mňa je dôležitou aplikáciou Evernote. Baví ma tá nezávislosť na platforme a organizovanosť poznámok. Často používam aj Google Dokumenty a Tabuľky, ktoré v mojom živote od istej chvíle úplne nahradili klasický balík MS Office. Sú zadarmo a hlavne online, teda dostupné z akéhokoľvek online zariadenia.

A ako zdieľate údaje?

Denne používam Dropbox. Vyslovene ma obťažuje, keď mi niekto pošle súbory na stiahnutie cez službu, kde je milión reklám a človeku trvá aj viac ako 30 sekúnd, kým sa prekliká k stiahnutiu súboru. Vždy ďakujem všetkým, ktorí mi posielajú odkaz na súbory z Dropboxu.

Máte aj nejaký softvér, ktorý používate pri vnútornej organizácii firmy?

Verím, že existuje veľa užitočných aplikácií, ale ja som sa s nimi popravde nestretol. Od začiatku existencie našej firmy vyvíjam vlastný program, ktorý používame pre objednávky, dodávateľov alebo napr. na sklad. No keby som nebol programátor, určite by sme hľadali niekoho externého.

Blakk Studio

Blakk Studio je nezávislé nahrávacie štúdio, ktoré vzniklo v roku 2013.

Aká bola vaša cesta k iDokladu?

Prvý rok som používal na evidenciu faktúr iný nemenovaný český program, pretože ho mal k dispozícii bývalý spoločník vo svojich ďalších firmách. Po jeho odchode som sa rozhodol nájsť nový softvér. Chcel som, aby bolo všetko online, aby som mal k dispozícii príjemné rozhranie pre programovanie aplikácií, intuitívne používateľské rozhranie a zároveň, aby mala aplikácia pekný dizajn. Chcel som mať skrátka pocit, že moje dáta sú v bezpečí, v rukách profesionálov.

Vyskúšali ste aj iné programy?

Po krátkom testovaní dostupných programov na trhu sa mi najviac zapáčil práve iDoklad. Spĺňal všetky moje kritériá. Dúfal som, že keď projekt zastrešuje CÍGLER SOFTWARE, a.s., tak nikdy nezostarne a bude vždy aktuálny. Nechcem vyzerať ako „jabĺčkofil“, ale často si hovorím, že iDoklad je ako keby ho navrhoval a vytvoril Apple. Perfektný a prehľadný dizajn, v kombinácii s intuitívnou a perfektnou funkčnosťou.

Ktorá z funkcií iDokladu vám najviac urýchľuje a uľahčuje prácu?

Povedal by som, že API, vďaka ktorému je iDoklad prepojený s našou online aplikáciou. Faktúry tak vystavujeme skoro automaticky. Spomínam si, že ešte pred iDokladom som si každý večer musel na hodinu sadnúť a vystavovať faktúry ručne. Dnes máme faktúr mnohonásobne viac, takže ani nechcem premýšľať nad tým, o koľkej by som chodil bez iDokladu spávať.

„Dnes predáva originálny obsah,” hovorí Martin Kafka z oXyShopu – poskytovateľa e-shopov
Martin Kafka I oXyShop