Prípadová štúdia spoločnosti Overhere

Filmári z Overhere fakturujú vďaka iDokladu z terénu a natáčajú s čistou hlavou

Partia skúsených filmárov a producentov z Brna si založila vlastné štúdio, v ktorom natáča reklamné spoty, firemné videá, ale aj dokumenty pre Českú televíziu a hudobné videoklipy. Na svojom konte majú stovky videí a filmov vrátane najsledovanejšieho reklamného videa na českom Facebooku. Prácu im uľahčuje aj iDoklad, vďaka ktorému nemusia sedieť pri počítači nad faktúrami a majú viac času na natáčanie a tvorbu.
Čítajte ďalej
Overhere
overhere.cz
Podnikateľ: Overhere Oblasť podnikania: videoprodukcia Web: overhere.cz Priemerný počet faktúr za mesiac: 30 Zdieľať článok:

Natočia čokoľvek a zoženú aj medveďa

Partia filmárov zo štúdia Overhere natáča filmy od roku 2013, keď sa ešte volali little cube. Tím vedú kameraman a producent Petr Hostička a režisér Jan Kolář. Obaja si filmovanie zamilovali už v detstve, takže mať vlastné štúdio bolo pre nich splneným snom. „Svoje prvé dielo som natočil v 14 rokoch na digitálnu kameru, ktorá mi umožňovala natáčať len 30-sekundové videá. Tak som natočil krátky skeč, v ktorom kamaráta prešiel vlak,“ usmieva sa režisér Jan Kolář.

Dnes má za sebou partia z Overhere reklamné spoty pre spoločnosti Kofola, Škoda a Netbox. S hrdosťou spomínajú aj na videospot pre Aqualand Moravia, v ktorom partia dedkov šantí v aquaparku. Za prvé tri dni videl spot milión ľudí a stal sa najsledovanejším videom na českom Facebooku.

Podľa Honzu a Peťa sú Overhere skvelí, pretože nielen natáčajú a strihajú, ale aj zabezpečujú kompletnú produkciu. Takže zabezpečia všetko od lokácií cez rekvizity až po sendviče pre hercov. Radi spomínajú napríklad na reklamu pre STIHL, pre ktorú hľadali „medveďa“.

„Najprv sme hľadali elektronickú bábku medveďa, ktorú by sme mohli rozpohybovať. Prekvapivo sme jedného našli za dobrú cenu v hollywoodskych štúdiách, ale zistili sme, že jeho preprava cez oceán by stála viac ako celá produkcia. Tak sme v brnianskom divadle kúpili kostým medveďa, pomocou 3D animácie sme mu vyrobili hlavu a video vyzeralo ešte lepšie ako s robotom,“ spomína Petr Hostička.

blank

Takto Overhere natáčali video s medveďom pre firmu STIHL.

Filmár neustále prežíva niečo nové a stretáva zaujímavých ľudí

Petra a Honzu na ich práci najviac baví neustále objavovanie nových miest, ľudí a zážitkov. Radi napríklad spomínajú na to, ako pre výrobcu športovej výživy Nutrend natáčali video so svetovou zápasníckou superhviezdou Makhmudom Muradovom.

„Výroba videa je práca, ktorá nikdy nie je stereotypná. Každý druhý deň ste na úplne novom mieste, stretávate slávnych hercov a zaujímavých ľudí a dostanete sa tam, kam by sa bežný smrteľník nedostal. To ma na tom baví najviac,“ hovorí Petr Hostička.

„Zároveň je to práca, pri ktorej neustále čelíte novým výzvam. Niekedy sa cítim viac ako vynálezca než ako filmár. Veľa času trávime vymýšľaním, tvorením a hľadaním spôsobov, ako do videa dostať všetko, čo potrebujeme. Príbeh s medveďom to pekne vystihuje,“ dodáva Jan Kolář.

blank

Petr Hostička a Jan Kolář počas natáčania reklamy s národným hrdinom Uzbekistanu, Makhmudom Muradovom.

S iDokladom všetko vyfakturujú z terénu a bez počítača

Výroba videa zahŕňa okrem iného množstvo papierovania, ktoré bežný človek pred obrazovkou nevidí. Tu pánom z Overhere uľahčuje prácu aplikácia iDoklad, ktorú začali používať začiatkom roka 2023. Prešli naň z ekonomického systému, ktorý im dlhodobo nevyhovoval.

„Náš predchádzajúci systém bol starý a jeho vývojári zaspali dobu. Rozhranie bolo staré a neintuitívne, objavovali sa v ňom chyby a komunikácia s technickou podporou bola zdĺhavá. Dostalo sa to do bodu, keď sme si prehľady robili v Exceli. Preto sme sa rozhodli prejsť na iDoklad, na ktorý sme počuli pozitívne ohlasy a vedeli sme, že má mobilnú aplikáciu,“ vysvetľuje Petr Hostička.

Vďaka mobilnej aplikácii pracujú filmári z Overhere s faktúrami priamo v teréne. Napríklad všetky nákupy v kamenných predajniach sa okamžite zadávajú do iDokladu a nemusia sa riešiť z počítača. „Keď idem kúpiť občerstvenie na natáčanie alebo si požičať kostýmy, prijatú faktúru zadám do aplikácie priamo na mieste a do minúty. Nemusím vyťahovať počítač ani myslieť na zadávanie faktúr, keď sa vrátim do kancelárie,“ zdieľa Peter Hostička.

blank

Fotka z natáčania reklamy pre Kofolu.

V Overhere využívajú iDoklad na:

  • vystavovanie faktúr,
  • monitorovanie nákladov a rozpočtov jednotlivých produkcií,
  • prípravu podkladov na priznanie k DPH a súhrnné hlásenia
  • a tvorbu cenníkov.

Chvália tiež výmenu dokumentov s externým účtovníkom. Má prístup k ich iDokladu a sám si sťahuje dokumenty, takže v Overhere nemusia nič ručne odovzdávať.

Vo všeobecnosti si filmári pochvaľujú iDoklad ako skvelú pomôcku, ktorá šetrí čas. „V porovnaní s predchádzajúcim systémom nám iDoklad výrazne uľahčil prácu. Rýchlo vyriešime nepríjemné papierovanie a máme viac času a čistú hlavu na tvorivú prácu,“ pochvaľuje si Jan Kolář.

V štúdiu Tomski&Polanski žijú tvorbou ilustrácií: vďaka iDokladu majú pre svoju vášeň viac času
Luke Tomski a Ilona Polanski I Tomski&Polanski