Prípadová štúdia penizonu Baurů Dvůr

„Dôležité je vedieť, ako k vám hostí dostať. Nebáli sme sa zúžiť zameranie,” hovorí Kateřina Stryková – prevádzkovateľka rodinného penziónu Baurů Dvůr

Narastajúca obľuba výletov za krásou českej prírody hrá do karát poskytovateľom ubytovania. A pretože konkurencia je veľká, musíte potenciálnych hostí zaujať niečím originálnym. Svoje o tom vie pani Kateřina Stryková, ktorá prevádzkuje rodinný penzión na Šumave. Ponuku ubytovania zamerala na rodiny s deťmi, pre ktoré okrem iného vytvorila náučný chodník. Čo ju na práci najviac baví a čo by poradila začínajúcim prevádzkovateľom penziónov, sa dočítate v rozhovore.
Čítajte ďalej
Kateřina Stryková
Baurů Dvůr
Podnikateľ: Kateřina Stryková Oblasť podnikania: prevádzka rodinného penziónu Web: baurudvur.cz Zdieľať článok:

Žili a pracovali ste v Prahe. Prečo ste sa presťahovali na Šumavu?

Baurů Dvůr je statok, na ktorom náš rod hospodáril od konca 19. storočia. V roku 1993 ho rodičia prerobili na penzión. A keď už bola maminka z jeho prevádzkovania unavená, prišiel rad na nás. S manželom si nevybavujeme konkrétny moment, kedy sme si povedali „vyskúšame viesť penzión na Šumave,“ proste sa to stalo.

Čo považujete za najväčšiu výzvu a čo vám naopak prináša radosť?

Občas by som niekomu odovzdala vybavovanie e-mailov, keby bolo komu. Zároveň je však okamžitá spätná väzba od ľudí to najkrajšie na tomto podnikaní. Keď ľudia pošlú peknú recenziu alebo pochvália dobré jedlo, naplní ma hrejivý pocit, že robíme niečo užitočné.

Na akých hostí nikdy nezabudnete a prečo?

Mali sme tu párkrát nejakú známu tvár. Pre mňa sú však omnoho zaujímavejší tí, ktorí sa k nám vracajú a s ktorými sme nadviazali dlhoročné priateľstvá. To vnímam ako zásadné obohatenie našich životov.

Kateřina Stryková s rodinou, Baurů dvůr

Máte nejaké rady a tipy pre tých, ktorí chcú začať s prevádzkovaním penziónu?

Dôležité je vedieť, ako k vám hostí prilákať. My sme stavili na platenú reklamu cez Sklik a Adwords a kvalitný web. Ako najdôležitejší však vidím dobre vyplnený profil na Booking.com, TripAdvisore a podobných stránkach. V nich podľa mňa leží budúcnosť propagácie ubytovania.

Aké je vaše tajomstvo úspechu?

Ľudí, ktorí vyhľadávajú ubytovanie v prírode, je veľa. Preto sme sa rozhodli skupinu našich prípadných hostí zúžiť. Zamerali sme sa na ubytovanie pre rodiny s deťmi. Tým väčšinou nevadí, že nemáme veľký bazén alebo saunu, pretože hľadajú ubytovanie s detskými postieľkami, kútikom na hranie a zdravým jedlom. Myslím, že práve úzke zameranie nám pomohlo uspieť.

Baurů dvůr, chodník škriatka Fúzika

Na čo sa u vás rodiny môžu tešiť v lete a na čo v zime?

Teraz v zime jednoznačne vedú zjazdovky, neďaleko máme lyžiarsky areál Zadov. Taktiež sme tento rok zaznamenali novú vlnu milovníkov bežkovania. Deti sa môžu korčuľovať na našom rybníku pri dome. V lete sú to hlavne výlety do okolia, trochu cyklistiky, opäť sa dá využiť náš rybník – tentokrát na čvachtanie. Šumava reaguje na aktívny cestovný ruch a vznikajú napríklad zvernice s vlkmi alebo jeleňmi, čo je tiež zaujímavá atrakcia.

Prečo ste začali používať iDoklad a v čom vám najviac pomáha?

Keď prišlo EET, hľadali sme jednoduchý spôsob vystavovania dokladov, ktorý bude fungovať na počítači. Nie sme reštaurácia, varíme iba pre našich hostí, doklady teda vydávame len raz za pobyt a nepotrebujeme klasickú pokladnicu.

Ako ste sa k iDokladu dostali?

iDoklad sme našli na internete, keď sme hľadali online riešenie účtovníctva. Vtedy bol ešte zadarmo. Páčila sa nám hlavne dostupnosť účtovníctva odkiaľkoľvek. Uľavilo sa nám, že sme už nemuseli vystavovať faktúry vo Worde alebo Exceli.

Keď prišlo platené predplatné, nevideli sme dôvod, prečo fungujúci systém meniť. Koniec-koncov, za dobré veci sa platí.

iDoklad, Baurů dvůr, Kateřina Stryková,

Baurů Dvůr a iDoklad

S iDokladom fakturujú od roku: 2016

Využívané predplatné: Obľúbené

Najobľúbenejšia funkcia: opätovné vystavenie faktúr a načítanie údajov z registra firiem ARES

Ako vám iDoklad uľahčuje administratívu?

Mám rada tlač viacerých dokladov naraz. Napríklad predajok za určité obdobie alebo dokladov o prijatej platbe. Na dve kliknutia ich vytlačím aj dvadsať, nemusím otvárať každý doklad zvlášť. Vďaka iDokladu jednoducho spracujem platby a rezervácie. A o zložitejšie účtovníctvo sa nám od začiatku podnikania stará účtovnícka firma.

Ako sa vám s iDokladom pracuje?

Samotné používanie iDokladu som pochopila veľmi rýchlo – je zrozumiteľný a používateľsky priateľský. Najviac oceňujem jednoduché zapojenie EET, ktorého som sa na začiatku bála, ale neboli s ním žiadne problémy.

Baurů dvůr, iDoklad, kasa, EET, faktury, účtenky

 

Vykašlite sa na ideálne podmienky. Začnite obsah tvoriť hneď, radí zakladateľ a majiteľ Obsahovej agentúry Martin Brablec
Martin Brablec I Obsahová agentura