Dátum publikácie 17. 11. 2022 Zdieľať článok

Preniknite do tajov skratiek IBAN, SWIFT a BIC

Author Seyfor Slovensko, a.s. 3 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Čo je to IBAN, SWIFT kód a BIC? Skratky, ktorým mnohí nerozumejú, sú v skutočnosti nevyhnutnou súčasťou spoľahlivých platobných transakcií medzi dvomi rôznymi krajinami. Zaisťujú, aby platby pristáli presne tam, kde majú.

Ak máte klienta zo zahraničia, vyššie spomínané kódy uveďte na faktúre v sekcii platobné údaje. Zákazník ich bude potrebovať pri zadávaní platby. „Je potrebné dávať si pozor na to, že na faktúrach vystavovaných obchodným partnerom mimo Slovenskú republiku uvádzame svoj bankový účet v medzinárodnom formáte IBAN a SWIFT/BIC,“ upozorňuje daňový poradca Jaroslav Veselka.

Teraz sa na jednotlivé kódy pozrieme podrobne. Vysvetlíme vám, čo znamenajú a kde ich nájdete.

Čo je IBAN?

IBAN (International Bank Account Number) nie je nič iné ako číslo účtu v medzinárodne dohodnutom formáte na zjednodušenie medzinárodných platieb. Toto číslo pomáha bankám spracovávať zahraničné transakcie.

Ako zistiť IBAN

Možno vám teraz napadlo, že vlastne ani nepoznáte IBAN svojho účtu. Nevadí, nájdete ho buď vo svojom internetovom bankovníctve, alebo si ho môžete zistiť na stránke NBS, kde nájdete virtuálnu IBAN kalkulačku. V nej svoje medzinárodné číslo účtu zistíte jednoducho zadaním svojho predčíslia, základného čísla účtu a numerického kódu banky. Kalkulátor dobre poslúži aj ako kontrola IBAN.

Z čoho sa skladá IBAN

IBAN formát má v slovenskom prostredí 24 znakov (inde až 34), kde vždy prvé znaky obsahujú kód krajiny (v našom prípade SK), nasleduje tzv. kontrolné číslice (slúžia najmä na ochranu proti preklepom), ďalej kód banky, v ktorej je účet vedený a nakoniec vaše číslo účtu, na ktoré ste zvyknutí z domova. V prípade, že vaše číslo účtu bude napr. 1212121212/1100 (Tatra banka), váš IBAN bude vyzerať takto:

SK12 1100 0000 0012 1212 1212

„SK“ predstavuje kód krajiny, „12“ predstavuje kontrolné číslice, „00 0000“ predstavuje prípadné predčíslie (ktoré pre zjednodušenie neuvádzame) a „12 1212 1212“ predstavuje číslo účtu.

Čo je SWIFT a BIC

Možno vás poteší, že SWIFT kód a BIC kód možno považovať za synonymá, nemusíte sa tak učiť ďalšie dva záhadné pojmy. Pravdou je, že SWIFT označuje samotnú organizáciu, ktorá jednotlivým bankám prideľuje identifikačné kódy (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), a BIC je samotné označenie, akási unikátna identifikácia banky (Bank Identifier Code). Každopádne ide o totožný kód a najčastejšie ho uvidíte ako SWIFT/BIC.

Táto medzinárodná adresa banky, ako by sa dal kód označiť, obsahuje najčastejšie osem, ale niekedy až jedenásť znakov. Napr. v prípade Tatra banky je SWIFT/BIC kód nasledujúci:

TATRSKBX

Prvé štyri znaky označujú banku (TATR ako Tatra banka), ďalšie dva znaky destináciu (SK pre Slovensko), ďalší znak konkrétny región (B pre Bratislavu) a ôsmy znak status BIC kódu. Okrem toho je možné zadať aj trojmiestny kód pobočky banky, s ktorým dá SWIFT/BIC kód dokopy spomenutých jedenásť znakov.

Keby ste chceli nájsť SWIFT/BIC kód niektorej zo slovenských bánk, pozrite sa do tejto tabuľky.

Ak máte klientov v zahraničí, dajte si pozor aj na ďalšie špecifiká. Detailnejšie informácie nájdete v našom článku o fakturácii do zahraničia.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok