Prípadová štúdia: Broňa Sobotka

Učiteľ angličtiny Broňa vďaka iDokladu nerieši papierovanie a srší nápadmi

Bronislav Sobotka, najznámejší Broňa na českom internete, si pred mnohými rokmi začal výučbou angličtiny privyrábať. Finančne si polepšil, ale bol extrémne vyťažený. Preto vybudoval online biznis zameraný na výučbu angličtiny. Dnes ho zo 70 % živia online kurzy, má finančnú aj časovú slobodu a vďaka iDokladu všetko beží hladko.
Čítajte ďalej
Bronislav Sobotka
Broňa
Podnikateľ: Bronislav Sobotka Oblasť podnikania: online podnikanie zamerané na výučbu angličtiny Web: brona.cz Zdieľať článok:

Dlhodobá misia: rozhovoriť celé Česko

Broňa v online svete začínal natáčaním videí na YouTube, ktoré dnes majú vyše 10 miliónov pozretí. Sám seba však nevidí ako youtubera alebo digitálneho tvorcu. „Stále som nadšeným učiteľom angličtiny, zmenilo sa len prostredie výučby,“ objasňuje Broňa. Okrem toho vytvára online kurzy, točí podcasty, školí, vydáva knihy a najnovšie aj doskové hry.

Do všetkého sa vrhám po hlave, rád skúšam nové veci a formáty. Nech už ale robím čokoľvek, musí to byť v súlade s mojou misiou – pomáham ľuďom zamilovať sa do angličtiny,“ opisuje Broňa.

Jeho najnovším počinom sú konverzačné kartičky Rozmluvíme Česko, ktoré ľuďom zlepšujú hovorený prejav. Korešpondujú s Broňovou dlhodobou víziou – hneď ako do Českej republiky príde turista a vydá sa do najzapadnutejšieho podniku v republike, všetci sa s ním perfektne dohovoria anglicky.

Broňovi typickí zákazníci sú profesionáli vo svojom odbore – napríklad manažéri, ktorí kvôli povýšeniu potrebujú zdokonaliť angličtinu. Druhú skupinu tvoria veční začiatočníci – ľudia, ktorí to párkrát skúsili a nevyšlo to.

blank

Ľudia za mnou prichádzajú, pretože tvrdím, že anglicky naučím každého. Napokon ja sám som toho dôkazom – z jazykov som v škole prepadal. Niekedy ľudia potrebujú iba popostrčiť a inšpirovať. Keď mi príde referencia od babičky na dôchodku, že s vnúčatami hovorí po anglicky, mám obrovskú radosť. Presne kvôli takým príbehom to robím,“ hovorí Broňa.

Dnes zažíva úplnú slobodu, ale nie vždy to tak bolo

Keď som pred rokmi začínal učiť na gympli, dostával som 14-tisíc v čistom. Z toho 10-tisíc padlo na nájom. Doobeda som učil na gympli, poobede doučoval a premýšľal som, ako z toho von,“ spomína Broňa na svoje začiatky.

Na gympli prestal učiť v roku 2021. Teraz nárazovo organizuje kurzy pre učiteľov, školenia a besedy. Vyhovuje mu, že nikam nemusí pravidelne dochádzať a vďaka online podnikaniu je finančne aj časovo slobodný. „Vycestovať na dlhší čas som voľakedy mohol len cez prázdniny a to ma obmedzovalo. Teraz si užívam, že v kalendári nemám nič pevne dané a môžem kedykoľvek odísť,“ opisuje Broňa.

Cesta za slobodným podnikaním však stála Broňa mnoho úsilia. „Desať rokov intenzívne pracujem na tom, aby som bol slobodný. A to sa mi splnilo. Mám ženu a takmer ročnú dcérku a čas strávený s nimi si nesmierne užívam,“ usmieva sa Broňa.

blank

Koniec stresu a neistoty, viac času a energie na tvorbu

Fakturačný program iDoklad Broňa používa od roku 2016. Dostal ho k tomu rastúci počet faktúr a rozbeh internetového biznisu. „Páčilo sa mi, že faktúru v iDoklade vystavím pomocou pár kliknutí a v dokladoch mám konečne poriadok,“ pochvaľuje si Broňa.

Odpisovaním zákazníkom a fanúšikom strávi aj 3–4 hodiny denne. „Často sa mi zverujú s osobnými príbehmi. Píšu mne, takže mi nepríde fér zamestnať na vybavovanie e-mailov niekoho iného. Preto som pred pár rokmi začal mnoho iných činností delegovať.“

Do tímu prijal asistentku Aničku a účtovníčku Nelu, vďaka ktorým má s administratívou a účtovníctvom menej práce.

Anička okrem iného rieši fakturáciu a ušetrí mi niekoľko hodín mesačne. Ale hlavný prínos sa dá len ťažko vyčísliť. Keď mi odpadli administratívne povinnosti, môžem viac energie venovať na tvorbu. Mám čistú hlavu a množstvo nápadov,“ dodáva Broňa.

blank

Jednoduchá orientácia v iDoklade a rýchla podpora

Virtuálna asistentka Anička v iDoklade najčastejšie vystavuje faktúry a dobropisy, z času na čas aj cenové ponuky. „Ručne vystavujem faktúry napríklad školám, ktoré chcú faktúru vopred. Zvyšných 80–90 % vystavených faktúr odchádza automatizovane pri zakúpení online kurzu,“ opisuje Anička. iDoklad je totiž prepojený s e-commerce platformou WordPress na Broňových stránkach.

Anička má na starosti fakturáciu aj svojim ďalším klientom. „Oproti ostatným fakturačným programom je pre mňa iDoklad najprehľadnejší a jeho zákaznícka podpora funguje na jednotku. Po spárovaní s bankou ihneď vidím, ktoré faktúry sú už zaplatené a nemusím ich ručne označiť ako uhradené. Navyše je super, že sa doň môžem prihlásiť na diaľku aj z druhého konca republiky,“ oceňuje Anička.

Bežnú agendu Anička vybavuje sama. Zložitejšie prípady konzultuje s účtovníčkou, ktorá má do iDokladu prístup. Na konci každého mesiaca si účtovníčka faktúry z iDokladu stiahne a spracuje priznanie k DPH.

blank

Chcem ľudí motivovať do učenia cudzích jazykov

Som rád, že sa mi dlhodobo darí vyhýbať sa administrátorských úloh. Vďaka môjmu tímu a iDokladu teraz všetko klape, ako má. Keby som si oddnes vzal dvojmesačné voľno, nikto by si to nevšimol. Len by mi po návrate asi vybuchol e-mail,“ smeje sa Broňa.

A aké má plány do budúcnosti? „Práve chystám online kurz čisto v angličtine pre poľský trh. Je to pre mňa výzva. Hovorím k nim jazykom, ktorému ešte tak dobre nerozumejú,“ prezrádza Broňa a dopĺňa: „Premýšľam aj o aplikácii s 1 000 najpoužívanejšími anglickými slovami alebo o vydaní knihy hier pre učiteľov,“ uzatvára Broňa.

Rozbehol marketing v Shoptete a Slevomate: Teraz je Radek Hudák na voľnej nohe a vďaka iDokladu má viac času pre seba
Radek Hudák I