Dátum publikácie 28. 09. 2016 Zdieľať článok

Schválený nový balík zákonov, ktoré sa Vás týkajú?

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Vláda schválila nový balík zákonov, ktoré upravujú najmä dane firmám a podnikateľom. Ak využívate online fakturáciu iDoklad, môžete si byť aj naďalej istý, že fakturujete podľa aktuálne platnej legislatívy. Ak Vás zaujíma, či sa Vám dane zvýšia alebo naopak znížia, spravili sme pre Vás tento stručný prehľad schválených zákonov.

Podnikateľom sa znížia dane z príjmov 

Vláda schválila zníženie sadzby dane z príjmov pre právnické osoby. V prípade, že máte spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú alebo komanditnú spoločnosť, či družstvo, klesne Vám daň z príjmov z 22 % na 21 %. Nižšia daň sa vzťahuje na príjmy podnikateľov v roku 2017. Vo väčšina prípadov podnikatelia pocítia zmenu až po daňovom priznaní v marci 2018.

Paušálne výdavky sa ↑ na 60 % príjmov, maximálne však na 20 000 eur ročne

V praxi to znamená, že ak ste živnostník, môžete si z tržieb odpočítať 60 % a následne si túto sumu uplatniť ako paušálne výdavky. Nemusíte tak evidovať doklady o nákupe tovaru a služieb, ktoré ste využili na podnikanie. Táto zmena sa oplatí najmä tým podnikateľom, ktorí majú málo nákladov alebo majú nízke náklady, či poskytujú služby napr. účtovníci, prekladatelia a pod.

Nie všetkým sa dane znížia, zavádza sa aj nová daň z dividend

Ak ste akcionárom akciovej spoločnosti dane sa Vám zvýšia. Po tom ako akciové spoločnosti zdania svoj zisk, budú zdanené aj dividendy akcionárov (v prípade, že budú vyplácané). Na rozdiel od prvotných návrhov, má prijatý zákon nižšiu sadzbu. Dividendy sa budú totiž zdaňovať 7 % daňou. Zároveň sa tiež od roku 2017 zruší 14 % odvod z dividend do zdravotného poistenia.

Podľa odborníkov však zníženie daní, či zvýšenie paušálnych výdavkov nemusí pre štát znamenať, že vyberie na daniach menej. Výšku zaplatených daní totiž výrazne ovplyvňujú aj pripočítateľné a odpočítateľné položky, povinnosť platiť daňové licencie (ak je firma v strate a nevykazuje daň) alebo tiež fakt, že pri daniach z dividend nie je stanovená horná hranica. Pre porovnanie 7 % daň sa zaplatí za celú vyplatenú sumu, narozdiel od doteraz 14 % zdravotného odvodu, ktorý má vyššiu sadzbu dane a zároveň stanovený strop.

Aj napriek všetkým zmenám, ktoré na nás vláda prichystala, sa živnostník oplatí založiť si živnosť viac, ako spoločnosť s ručením obmedzeným. Zároveň si môžete byť istý, že Vaše faktúry vytvorené v online fakturácii iDoklad, budú vždy zodpovedať aktuálne platným zákonom.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok