Prípadová štúdia spoločnosti InGreen

Inteligentné farmárčenie nezvládnete s hlúpou fakturáciou. iDoklad bol jasnou voľbou, hovorí Michal Tesařík zo startupu inGreen

Z ajťáka farmárom. Michal Tesařík vymenil zákazkový vývoj webov a e-shopov za budovanie aquaponickej farmy. Spolu s kamarátmi založil firmu, v ktorej pestujú šaláty alebo reďkovky, chovajú ryby a dokazujú ľuďom, že farmár budúcnosti využije namiesto rýľa skôr tablet, dáta a inteligentnú appku. Prečítajte si, ako startupu inGreen uľahčuje začiatky iDoklad.
Čítajte ďalej
Michal Tesařík
InGreen
Podnikateľ: Michal Tesařík Oblasť podnikania: poľnohospodárstvo novej generácie Web: ingreen.cz Počet zamestnancov: 8 Zdieľať článok:

Voda namiesto zeminy, dáta namiesto rýľa

„Ryba sa vyprázdni do vody, vy z toho vyfiltrujete živiny a s ich pomocou vypestujete šalát,“ tak laikom vysvetľuje princíp aquapónie Michal Tesařík z Kyjova. Tento spôsob farmárčenia spotrebuje o 90 % menej vody ako klasické poľnohospodárstvo a navyše nezaberá pôdu.

„Vypestujeme zeleninu bez zeminy, všetky živiny totiž dodávame rastlinám akoby vnútrožilovo. Keď viete ako, založíte aquaponickú farmu napríklad aj v starom sklade a pokojne na niekoľkých poschodiach nad sebou. Na 6 m2 momentálne zvládneme vypestovať 1 050 šalátov za mesiac,” opisuje Michal.

blank

Bazalku, šaláty a inú zeleninu predáva spoločnosť inGreen do reštaurácií, prostredníctvom svojho e-shopu a na trhoch.

K farmárčeniu budúcnosti sa Michal Tesařík dostal prostredníctvom kamarátov: „Mali výborný nápad práve vtedy, keď som zvažoval, že skončím s programovaním. Prestalo ma to baviť.“ Spoločne založili firmu inGreen, v ktorej má Michal na starosti hlavne vývoj inteligentnej farmy. „Pracujeme na tom, aby pestovanie šalátov, reďkoviek alebo hrachu riadil počítač. Snímače pozbierajú dáta, vyšlú signál a počítač prihnojí. Pôjde to celé aj bez zásahu ľudskej ruky,“ verí farmár.

S podnikaním začali až v roku 2020. Najprv postavili testovaciu farmu, aby všetko poriadne vyskúšali. Po necelom roku dávajú prácu 8 ľuďom a slušne sa rozbehli. „Jednu farmu používame na výskum technológií a chov sumčekov afrických. Druhá farma slúži na produkciu,“ prezrádza Michal Tesařík.

Práve na novšej farme pestuje inGreen rôzne druhy zeleniny, ktoré:

  • dodáva do reštaurácií a veľkospracovateľom,
  • predáva na farmárskych trhoch po južnej Morave,
  • distribuuje do malých obchodov
  • a ponúka cez e-shop.

iDoklad výborne dopĺňa interný CRM

„Používame vlastný CRM, ktorý uľahčuje fungovanie celej firmy. Potrebovali sme však nástroj na fakturáciu,“ spomína Michal Tesařík. „Som zástancom toho, aby odborné veci mali na starosti odborníci. Preto nemá zmysel vyvíjať na kolene program na faktúry, keď to už robí firma plná ajťákov a účtovníkov.“

Po iDoklade Michal siahol, pretože v ňom vystavoval faktúry už v predchádzajúcej firme. „Mám pocit istoty, dobre sa to ovláda a cena je férová,“ konštatuje.

blank

Sumec africký je jednou z najchutnejších rýb.

Keď má farmár vyzdvihnúť hlavné prínosy iDokladu, tak uvádza:

  1. súlad faktúr, predajok a ďalších dokladov so stále sa meniacou legislatívou,
  2. automatizáciu zasielania dokladov, e-mailov a kontroly úhrad,
  3. prepojenie s aplikáciou Profi Účtenka, ktorá uľahčuje predaj na trhoch,
  4. dáta v cloude, zabezpečené a na jednom mieste.

„Skúšali sme vo firme veľa online nástrojov. Ale iba iDoklad sa uchytil natoľko, že ho používame naozaj každý deň. Či už na vybavenie objednávok na e-shope, fakturáciu pravidelných dodávok zeleniny a rybieho mäsa do reštaurácií alebo pri predaji na trhoch,“ oceňuje Michal.

Účtovník si stiahne dáta pomocou pár kliknutí

Pri predaji zeleniny na farmárskych trhoch pomáha prepojenie s platobným terminálom a aplikáciou Profi Účtenka. „Doobeda vydáte v stánku stovky bločkov, preto je fajn, že máme dáta na jednom mieste,“ upozorňuje Michal.

blank

Ide o množstvo drobných transakcií v desiatkach alebo stovkách korún. „Preto si iDoklad pochvaľuje aj náš účtovník. Párkrát klikne, stiahne si dáta do účtovného programu a nemusí údaje prepisovať ručne,“ dopĺňa farmár a uzatvára: „Mesačne nám iDoklad ušetrí desiatky hodín – buď internej práce alebo času drahého špecialistu. Preto si inteligentné farmárčenie bez iDokladu nedokážem predstaviť.“

Prvá dáma slovenskej módy Lýdia Eckhardt má vďaka iDokladu viac času na tvorbu modelov
Lýdia Eckhardt I Lýdia Eckhardt fashion, s.r.o.