Dátum publikácie 23. 09. 2016 Zdieľať článok

5 dôležitých zmien, ktoré ovplyvnia podnikateľov

Author Seyfor Slovensko, a.s. 2 minúty čítania 0
Náhledový obrázek

Mnohých podnikateľov blížiace sa daňové zmeny skôr znepokojujú ako tešia. Vy ste na tom ako? Tiež sa netešíte na zdanenie dividend a naopak s potešením uvítate zníženie daní pre firmy? Máme pre Vás krátky prierez plánovanými daňovými zmenami, ktoré však ešte nenadobudli konečnú podobu.

1. Chystá sa zdaňovanie dividend

Dividendy od roku 2011 podliehajú zdravotnému poisteniu, ktoré sa platí len do vopred určeného maximálneho stropu. Stanovený strop vláda plánuje zrušiť, ako aj celkovo platenie zdravotného poistenia z dividend. No namiesto toho chce zaviesť zdanenie výplaty dividend 15 % sadzbou dane.

2. Plánuje sa kompenzácia zadržiavaného nadmerného odpočtu DPH

Na vrátenie nadmerného odpočtu DPH musia v súčasnosti podnikatelia čakať celé zdaňovacie obdobie + 30 dní + ďalšie predĺženie v prípade realizácie daňovej kontroly. Po novom by mali slovenskí podnikatelia ako kompenzáciu za zadržiavanie nadmerného odpočtu DPH získať úroky z omeškania. Tieto úroky sa však majú priznať až po 6 mesiacoch. Čo viacerí odborníci považujú za nedostatočné.

3. Vlastníte auto s vyšším výkonom?

Vláda plánuje vo februári 2017 zvýšenie registračnej dane. Najmä pri autách s výkonom vyšším ako 254 W, dôjde k citeľnému zvýšeniu registračných poplatkov z 2 997 € na 6 308 €. Viacerí podnikatelia preto už teraz zvažujú registráciu áut v Českej republike a zaujímajú sa tiež o možnosť prepisu auta na nového majiteľa.

4. Za chyby sa platí a myslí si to aj vláda

Vláda navrhuje zdvojnásobenie sankcií podnikateľom, ktorí sa úmyselne pomocou nesprávne určených transferových cien vyhýbajú daniam. K odpusteniu zdvojnásobených sankcií by malo dôjsť v dvoch prípadoch. V prípade, že daňovník uzná svoje pochybenie a v stanovenej lehote zaplatí rozdiel vyrubenej dane. Taktiež v prípade, ak daňovník požiada správcu dane o odsúhlasenie metódy ocenenia.

5. Zníženie dane z príjmov pre všetkých podnikateľov

Od januára 2017 vláda plánuje znížiť daň z príjmov právnických osôb o 1 %, teda zo súčasných 22 % na 21 %. Aj v prípade zníženia,  však bude daň z príjmov právnických osôb na Slovensku najvyššia spomedzi všetkých krajín V4. Väčšina firiem, ktoré platia daňové licencie a majú nízky daňový základ túto zmenu nepocítia.

Je nám jasné, že pri podnikaní by vám najviac vyhovovalo stabilné legislatívne prostredie. To však kvôli pravidelným zmenám legislatívy nie je možné. Pomôcť vám v stále meniacom sa podnikateľskom prostredí môže vždy aktuálny ekonomický softvér. V iDoklade nie je možné viesť kompletné účtovníctvo, svojej účtovníčke však môžete odporučiť účtovný softvér Money S3, ktorý je aktuálny vždy.

Súvisiace články

Čo potrebujete na vybavenie viazanej živnosti

17. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok

Výdavky a náklady SZČO: nezamieňajte ich a ujasnite si ich význam

16. 04. 2024 5 minút čítania 0
Prečítať článok