Prípadová štúdia Akadémie dobrovoľných záchranárov

„Mýtov okolo prvej pomoci je v spoločnosti stále nezdravo veľa,” upozorňuje Petr Urban z Akadémie dobrovoľných záchranárov

Na začiatku je často šok, dezorientácia alebo panika. I keď kurzy prvej pomoci absolvujeme na školách, v autoškole alebo v zamestnaní, pri skutočnej nehode alebo zranení si často nevieme rady. Petr Urban a jeho kolegovia z Akadémie dobrovoľných záchranárov sa snažia túto situáciu zmeniť.
Čítajte ďalej
Petr Urban
Akademie dobrovolných záchranářů
Podnikateľ: Petr Urban Zdieľať článok:

Aké chyby robia ľudia pri prvej pomoci najčastejšie?

Sú to najrôznejšie babské rady, ktoré sa v spoločnosti uchytili. Nájdete ich aj na internete, pretože obsah stránok nikto nestráži. Občas sa až desím, na aké odporúčania narazím.

Máte konkrétny príklad?

Chyby robia pri ošetrovaní popálenín. Na spálené miesto patrí podľa väčšiny účastníkov našich kurzov nejaká masť. Staršie ročníky odporúčajú aj maslo alebo tuk. To je však veľká chyba. Pri domácej popálenine je dôležité miesto poriadne schladiť a následne sterilne zakryť. Koža je rozpálená, keď na ňu dáte tuk, môže sa začať až škvariť.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, vodná záchrana

S akými ďalšími mýtmi sa stretávate?

Je ich až nezdravo veľa. Riešením epileptického záchvatu rozhodne nie je zaľahnutie človeka tak, aby sa nemohol hýbať alebo páčenie čeľustí od seba, aby ste mu vytiahli jazyk. Správnym riešením je zavolať záchranku, môžete pacientovi mierne pridržiavať hlavu, ale zapadnutého jazyka sa nebojte.

Akadémia dobrovoľných záchranárov a iDoklad

S iDokladom fakturujú od roku: 2013

Využívané predplatné: Obľúbené

Najobľúbenejšia funkcia: Vyhľadávanie vo vystavených aj prijatých faktúrach.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, Petr Urban, citát

Akým spôsobom zažité mýty búrate?

Organizujeme školenia pre všetky vekové kategórie. Robíme modelové ukážky, tie majú úspech. Nezahlcujeme divákov zbytočnými detailmi, aby pochopili, že málo je niekedy viac. Preto si informácie zapamätajú a odchádzajú spokojní. Verím, že po takom školení na mýtus zabudnú.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, Petr Urban, citát

Čím sa Akadémia dobrovoľných záchranárov okrem osvety verejnosti zaoberá?

Dohliadame napríklad na spoločenských alebo športových akciách, prevažne v okolí Ústí nad Labem. Veľmi ma bavia akcie s cyklistami. Sú to pohodári, ale niekedy sa dostaneme k naozaj škaredým zraneniam. Niektorí z nich sú neuveriteľne tvrdohlaví. Už som sa stretol aj s tým, že pretekár sa snažil po páde zaprieť zlomeninu, len aby mohol preteky dokončiť.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, Petr Urban, citát

Pomáhate aj v krízových situáciách, tak ako dobrovoľní hasiči?

Áno, fungujeme podobne. Sme neziskovka, pomáhame vo svojom voľnom čase všetkým, ktorí sa ocitli v ohrození zdravia alebo života. V Českej republike ide najčastejšie o pomoc pri povodniach alebo požiaroch. Asistujeme profesionálnym záchranárom pri evakuáciách, odstraňovaní následkov katastrof a máme na starosti pomoc v evakuačných centrách. Pomáhame aj so záchranou zvierat.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, Petr Urban, citát

Aká oblasť pomoci vás najviac baví?

Mám rád školenie prvej pomoci a dozor na športových akciách, srdcovkou je aj výučba plávania detí s hendikepom. Je veľmi náročné, keď musíte odnaučiť malé dieťa s panikou z vody udržať hlavu nad hladinou a cítiť sa bezpečne. Keď to zvládnem a dieťa je z toho šťastné, mám obrovskú radosť.

Čo vám dobrovoľnícka záchranná služba dáva?

Najkrajší pocit rozhodne je, keď niekomu zachránim život. Ale aj istota, že na nič nie som sám, že okolo seba mám zodpovednú partiu podobne zmýšľajúcich ľudí, je nádherná.

AKADÉMIA DOBROVOĽNÝCH ZÁCHRANÁROV, Petr Urban, citát

Prečo ste začali používať iDoklad?

Neznášam fakturáciu a celé účtovníctvo. Papierovanie zo mňa vždy vysávalo energiu. Preto ma prekvapilo, že vystavovanie faktúr a ďalších dokladov je cez iDoklad jednoduché, nad papiermi strávim výrazne menej času.

Čo vám na iDoklade najviac vyhovuje?

Náš spolok je dosť malý, ale iDoklad je cenovo dostupný. Navyše ako neziskovka ho máme so zľavou. Mám rád jeho prehľadnosť. Keď potrebujem nájsť starší dokument, všetko je prehľadne zoradené, nemusím nikde zložito listovať a vyhľadávať.

„Osloviť celebrity a nadviazať s nimi spoluprácu nemusí byť také ťažké. A hneď ste viac vidieť,” povzbudzujú všetkých podnikateľov Jakub a Nikol z návrhárskeho ateliéru Poner
Jakub a Nikol Poneroví I Poner